Provincie Noord-Holland

Nieuw college blijft zich hard maken voor groen op de kaart

26 april 2011 -

Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten wil het Rijk houden aan de gemaakte afspraken op het gebied van natuur en recreatie.

Jaap Bond, de nieuwe gedeputeerde voor het landelijk gebied, zet zich in om de in 2010 herijkte EHS op de kaart houden en ziet kansen in slimme combinaties van landbouw en natuur. Zodra de gevolgen van de rijksbezuinigingen duidelijk zijn, nodigt hij de regio uit voor een strategische heroriëntatie op het landelijk gebied.

In het nieuwe coalitieakkoord wordt het belang benadrukt van een groene leefomgeving voor het realiseren van een aantrekkelijke leefomgeving en vestigingsklimaat. De nieuwe gedeputeerde wil zich blijven inzetten voor een integrale aanpak in het landelijk gebied. Hij heeft naast ILG (Investeringsbudget Landelijk Gebied) ook landbouw in zijn portefeuille. Juist in deze tijden van bezuinigingen ziet Bond kansen voor slimme combinaties van landbouw en natuur. "Als het Rijk ons de ruimte geeft om flexibel met budgetten om te gaan kunnen we op een slimme manier doelen combineren. En met agrarisch natuurbeheer kunnen we natuur- en landbouwdoelen hand in hand laten gaan."

Rijksbezuinigingen
In de komende maanden vinden er gesprekken plaats met het Rijk over de gevolgen van de bezuinigingen die staatsecretaris Bleker heeft aangekondigd. De provincie Noord-Holland wil blijven investeren in het landelijk gebied, maar springt niet in het gat dat het Rijk laat vallen doordat staatsecretaris Bleker de bijdrage voor het ILG plotseling heeft stopgezet. Noord-Holland heeft om dezelfde reden geweigerd het nieuwe conceptbestuursakkoord te ondertekenen. Provincies dreigen hierbij op te draaien voor de tekorten van het Rijk.

Strategische heroriëntatie
De nieuwe gedeputeerde verwacht dat de aangekondigde rijksbezuinigingen en de decentralisatie van de kerntaak groen naar de provincie zullen leiden tot nieuwe beleidskeuzes. Daarom wordt in het coalitieakkoord een strategische heroriëntatie van het Noord-Hollandse beleid voor het landelijk gebied aangekondigd. Deze zal in 2011 plaatsvinden. Een belangrijk onderdeel van deze heroriëntatie is de wijze waarop de ecologische hoofdstructuur gerealiseerd gaat worden. Realisatie van de in 2010 herijkte EHS blijft voor Noord-Holland het uitgangspunt, maar de uitvoering kan langer duren. De strategische heroriëntatie zal het volledige terrein van natuur-, recreatie- en landschapsbeleid omvatten. Ook wordt aandacht besteed aan de organisatie van het Noord-Hollandse beleidsveld.

Extra budget voor projecten in de knel
Voor vergevorderde EHS-projecten, waar al veel tijd en geld in gestoken is en die door de rijksbezuinigingen in de knel komen, wil Noord-Holland een aanvullend budget van EUR10 miljoen ter beschikking stellen. Welke projecten hiervoor in aanmerking komen wordt bepaald tijdens de heroriëntatie.

Regio betrekken
Gedeputeerde Bond wil de ILG-gebiedscommissies en alle betrokken partijen bij de heroriëntatie betrekken. Daarom wil hij na de zomer een conferentie organiseren, waar iedereen zijn ideeën kan meegeven