Gemeente Maasgouw


IKL herstelt zandgroeve Beegderheide


De afgelopen weken heeft Stichting het IKL de zandgroeve van de Beegderheide hersteld. Dit gebeurde in het kader van het zorgplan Natuur en Landschap van de gemeente Maasgouw.

De groeve is ontstaan omdat men in de steenfabriek van Beegden zand nodig had om de stenen te bezanden. Jarenlang haalde men het zand via een spoorlijntje uit de zandgroeve. Het is daarmee een karakteristiek historisch overblijfsel op de Beegderheide. Door de bomen die de afgelopen decennia in de groeve zijn gaan groeien te kappen, is de groeve weer zichtbaar geworden. Niet alleen is hierdoor weer een stukje historie zichtbaar gemaakt. Ook is door het vrijkappen van de groeve weer een perfecte plek van talloze insectensoorten ontstaan. Graafbijen en graafwespen maken dankbaar gebruik van dergelijke open plekken in het bos. De groeve heeft namelijk een bijzonder microklimaat. Door zijn vorm is het er in het voorjaar al snel zeer warm. En dat is gunstig voor insecten.

Werkgroep Heemkunde Beegden is op dit moment druk bezig om de Bieëgdjer Sagenroute aan te leggen. De zandgroeve wordt in deze route opgenomen en er zal een informatiebord worden geplaatst.

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00