Gemeente Maasgouw


Petitie Astma Fonds geen invloed

Petitie Astma Fonds heeft geen invloed op ontwikkeling Brede School Maasbracht.

Op 8 februari 2011 heeft het Astma Fonds de petitie `Fijn stof verziekt je longen' aangeboden aan de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu. In de petitie pleit het Astma Fonds onder meer voor een verbod op de realisatie van een school binnen een afstand van 300 meter tot een snelweg. Naar aanleiding van de petitie heeft op 8 maart jl. een debat plaats gevonden in de Tweede Kamer en is de motie Paulus Jansen/Van Gent behandeld met als strekking een vrijwaringszone (absolute grens) voor de bouw van gevoelige bestemmingen, zoals scholen en verzorgingshuizen, in de buurt van autowegen en drukke provinciale wegen. Momenteel is er sprake van een onderzoeksgrens: indien de bouw van een school voorzien is binnen 300 meter van een snelweg, is dat alleen mogelijk indien uit de analyse blijkt dat de Europese luchtkwaliteitsnormen niet worden overschreden.

Bescherming door maatwerk
Enkele partijen in de Tweede Kamer ondersteunen de aanpassing van de regels om te komen tot een absolute afstand, maar het merendeel van de Kamer onderschrijft de huidige regelgeving en hiermee de keuze van de Minister voor intelligente oplossingen op basis van maatwerk: bij het vaststellen van de kwaliteit van de lucht moet rekening worden gehouden met de werkelijke plek van de school of gevoelige bestemming. De afstand tot een snelweg heeft beperkte invloed. Uit langdurige metingen blijkt dat deze factor ondergeschikt is aan de (natuurlijke) achtergrondconcentraties. Fijnstof verplaatst zich over zeer grote afstanden binnen en buiten Europa. Het zijn bijzondere lokale omstandigheden, bijvoorbeeld intensieve veehouderij of een stedelijk gebied, die de luchtkwaliteit verder kunnen beïnvloeden. Er is in Maasgouw echter geen sprake van dergelijke bijzondere omstandigheden.

Wet- en regelgeving
Op 9 maart jl. is de motie Paulus Jansen/Van Gent verworpen. Staatssecretaris Atsma heeft de Tweede Kamer op 28 maart jl. in een brief nader geïnformeerd over de regelgeving op het gebied van luchtkwaliteit voor scholen en andere gevoelige bestemmingen: het Besluit gevoelige bestemmingen wil juist voorkomen dat scholen worden gebouwd in gebieden langs snelwegen als daar sprake is van slechte luchtkwaliteit. De gemeente Maasgouw volgt de ontwikkelingen rondom de normstellingen voor fijnstof op de voet. Mede gezien het verwerpen van de motie zijn er geen aanwijzingen dat de Minister af zal wijken van de Europese regelgeving rondom fijnstof. Op dit moment wordt de norm gebruikt voor fijnstof PM 10. Vanaf 2015 gelden ook normen voor kleinere deeltjes fijnstof, zogenoemde PM 2,5. Op basis van de meet- en rekengegevens geeft het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit aan dat Nederland in 2015 voldoet aan de normen voor PM 2,5.

Conclusie
In het kader van de vergunningverlening wordt de analyse van de luchtkwaliteit te zijner tijd geactualiseerd. De Stuurgroep Brede School Maasbracht is het eens met de Minister dat maatwerk per locatie beter is dan het instellen van een algemeen verbod op basis van de afstand. Op basis van de wet- en regelgeving vormen de normen voor fijnstof geen belemmering om de brede school en de zorgappartementen te bouwen aan de Zandkuilweg/Kruisweg. De feitelijke metingen door de Provincie Limburg hebben deze conclusie in 2008 bevestigd. Ook uit nader onderzoek in het kader van wegenmilieukaarten blijkt dat de norm voor fijnstof PM 2,5 in de toekomst niet overschreden wordt.

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00