http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/conjunctuur/publicaties/conjunctuurbericht/inhoud/maand/2011-04-26-m13.htm

Conjunctuurbericht, dinsdag 26 april 2011 9:30

Toename voorraden industrie

De ondernemers in de industrie hielden in februari ruim 2 procent meer voorraad gereed product aan dan in februari 2010. Dit is de tweede maand op rij dat de voorraden eindproduct hoger zijn dan een jaar eerder. Hierbij moet wel in ogenschouw worden genomen dat in de eerste maanden van 2010 de terugval in de voorraden met circa 15 procent op zijn grootst was.

De index van de voorraden gereed product (2005=100) kwam uit op 99,6. Dit is bijna 1 punt lager dan in januari.

Voorraad gereed product industrie (volume)

Veel negatiever oordeel over voorraden

Een eerste indicatie over het verdere verloop van de voorraad gereed product kan ontleend worden aan de Conjunctuurtest Industrie. Hierin wordt aan de ondernemers gevraagd of ze hun voorraad eindproduct als te groot (negatief), normaal of te klein (positief) beoordelen, gelet op de verwachte afzetontwikkelingen. Deze cijfers zijn twee maanden eerder beschikbaar dan de voorraadindex.

In april was het aantal ondernemers dat de voorraden te groot vond groter dan het aantal ondernemers dat de voorraden als te klein beschouwde. Dit is een aanzienlijke verslechtering ten opzichte van maart, toen er per saldo juist meer ondernemers waren die de voorraden als te klein beoordeelden.

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.