Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

World Health Day 2011

WHO en apothekers bezorgd om resistentie tegen antimocrobiële middelen

Vandaag (7 april 2011) is het World Health Day. Op deze dag vraagt de World Health Organization (WHO) de aandacht voor een urgent gezondheidsprobleem. Dit jaar is dat de steeds verder toenemende resistentie tegen antimicrobiële middelen, bijvoorbeeld tegen antibiotica.

Deze geneesmiddelenresistentie vindt plaats wanneer bij micro organismen (bacteriën, virussen, schimmels en parasieten) veranderingen optreden, waardoor de geneesmiddelen die worden ingezet ter bestrijding van de infecties die deze micro organismen veroorzaken, niet meer goed werken. De micro organismen die immuun worden tegen alle soorten anti-microbiële middelen worden aangeduid als `superbugs'. Een voorbeeld daarvan is de MRSA-bacterie, ook wel de ziekenhuisbacterie genoemd, die voor grote problemen in ziekenhuizen kan zorgen en voor bepaalde patiënten zelfs dodelijk kan zijn.

De internationale apothekersfederatie (FIP) is in overleg met de WHO en heeft het onderwerp hoog op de agenda staan van de komende FIP congressen ( 2011 in India en 2012 in Nederland).