Provincie Utrecht

Bijeenkomst 'Pak Leegstand Kantoren Aan!' succesvol!

De bijeenkomst "Pak Leegstand Kantoren Aan!" op 17 februari 2011 trok maar liefst zo'n 150 deelnemers. Het vond plaats in kantorenpand Zuidstede in Nieuwegein. Ook dit kantoor staat binnenkort leeg, de laatste gebruiker vertrekt namelijk in de komende maanden. Het is weer een sprekend voorbeeld van het probleem: leegstand van kantoren. We vonden het daarom een goede locatie om verder op dit thema in te gaan.

Veel partijen
Uit het aantal aanmeldingen bleek hoeveel aandacht de leegstand van kantoren geniet en hoeveel verschillende partijen hiermee bezig zijn: gemeenten, ontwikkelaars, adviesbureau´s, beleggers, financiers, woningcorporaties, banken, makelaars, leegstandbeheerders en vertegenwoordigers van de provincie.

Aan de orde
Wat kwam zoal aan de orde deze dag? Gedeputeerde Wouter de Jong opende de bijeenkomst. Hij gaf met een filmpje over de transformatie van het pand aan de Archimedeslaan in Utrecht een toelichting op een transformatiescan die in opdracht van de provincie Utrecht is uitgevoerd. Wethouder Kolff van Nieuwegein en Pieter Tordoir van de Universiteit van Amsterdam gingen in op de mogelijkheden voor regionale sturing. André Verschoor van de Grontmij vertelde over innovatieve oplossingen op gebiedsniveau. Zijn conclusie: de kantorenmarkt is gebaat bij sturing en een nieuwe manier van kijken. Verder zijn de kansen en mogelijkheden voor het omvormen van kantoorruimte naar woonruimte onder de loep genomen. Tot slot was er een presentatie door David van der Wal die namens de koepelorganisatie VastgoedBelang de leegstand van kantoren vanuit de beleggers heeft toegelicht. Verspreid over de dag waren er plenaire discussies over de onderwerpen.

Positieve reacties
Wij zijn erg blij met de grote opkomst en de vele positieve reacties. Als provincie blijven wij ons inzetten om de leegstand van kantoren verder te helpen terugdringen. Dit doen wij onder andere met quickscans transformatie voor initiatiefnemers en eigenaren van leegstaande kantoren. Ook laat de provincie een vraag- en aanbod analyse op de huidige kantorenmarkt uitvoeren.

Bekijk de presentaties van de bijeenkomst en de filmpjes