Gemeente Berkelland

het openbaar groen is begonnen

Het `omvormen' van het openbaar groen is begonnen

Burgemeester Bloemen: " Ik kom binnenkort kijken hoe het is geworden"

krebberskamp 026 k

Burgemeester Hein Bloemen gaf op zaterdag 16 april het startsein voor de herinrichting van het groen in de Krebberskamp in Eibergen. Hij deed dit door een gebruikersovereenkomst te ondertekenen. In deze wijk komt met minder kosten een groeninrichting tot stand, die samen met de bewoners bedacht is en die voor een deel ook door de inwoners zelf wordt onderhouden. De gemeente begon in 2009 het overleg met inwoners en andere betrokkenen over het `omvormen van het openbaar groen'.


* "Groen in je eigen omgeving kun je beter zelf onderhouden omdat je er elke dag naar kijkt en er daardoor beter op kunt letten"

Burgemeester Hein Bloemen: "Een stuk groen in je eigen omgeving kun je beter onderhouden omdat je er elke dag naar kijkt en er daardoor beter op kunt letten. Ik ben benieuwd of je dat ook gaat zien in de Krebberskamp. Ik kom binnenkort graag kijken hoe het is geworden!"

Keuzes maken

De gemeenteraad heeft enkele jaren geleden vastgesteld wat het groenonderhoud mag kosten. De hoofdlijn uit het besluit is dat het huidige budget voor `groen' blijft staan. Dit bedrag wordt dus niet verhoogd of verlaagd in de komende jaren. Maar doordat we extra geld besteden aan het milieuvriendelijk bestrijden van onkruid is het overblijvende geld niet voldoende om het openbare groen te onderhouden, zoals we dat eerder deden. Het gaat dan om ongeveer 1.600.000 vierkante meter openbaar groen tussen de bebouwing. Er moeten dus keuzes worden gemaakt. Welke stukjes mogen wat meer kosten? En welke moeten zo goedkoop mogelijk beheerd worden?

`Omvormen'

De gemeente kent meer plekken en plekjes waarvan het groenonderhoud duur is. Ondanks dat het onderhoud meer dan gemiddeld kost, is het groen hier niet mooi of netjes te krijgen. De reden hiervan kan zijn dat het groenvak verkeerd ligt, de (onder)grond niet geschikt is of de ruimte te klein. Ook kan het zijn dat onkruiden die niet goed te bestrijden zijn de overhand krijgen. Door één keer het vak of vakje goed aan te pakken kunnen de onderhoudskosten van deze slechte plekken omlaag. Uiteindelijk moet het `slimmer omgaan met groen', het `omvormen' een besparing opleveren, naast natuurlijk een flinke verbetering van het beeld. "We investeren inderdaad voor deze keer wat meer geld, maar binnen een paar jaar verdienen we dit terug door de bezuiniging die dit oplevert", vertelt Harry ten Hagen van de gemeentelijke afdeling Beheer en Onderhoud. De gemeente heeft ongeveer negen grotere projecten lopen. Zo is er laatst een startbijeenkomst geweest van de Crocusstraat in Eibergen. Ook heeft de gemeente binnenkort een bijeenkomst met de Wilhelminastraat in Neede.

Krebberskamp steekt handen uit de mouwen

In de Krebberskamp is zo goed als het hele groen samen met de bewoners opnieuw ingericht. Initiatiefneemster en buurtbewoonster Ilona Rouwhorst zegt: "Ik was toch wel even geschrokken toen we de eerste brief kregen. Het leek er op of het allemaal moest gebeuren zoals de gemeente het wilde. Maar dat bleek niet het geval. Dit is toch wel een mooi resultaat."

De keuze voor de beplanting is samen met Egbert Sloot gedaan, hij is naast buurtbewoner ook hovenier. Tijdens het inplanten neemt hij dan ook de leiding.

"Ik zie buurtbewoners die ik nog niet eerder had gezien of gesproken", vertellen meerdere bewoners. De opkomst op de inplantdag is hoog. Iedereen steekt de handen uit de mouwen.

krebberskamp 080 k

Zoektocht in wijken en buurten gaat door!

De zoektocht naar slimme oplossingen in het groenbeheer gaat door!

Hebt u ideeën in uw wijk, neem dan gerust contact met ons op.

Wij komen graag eens bij u langs om de ideeën verder uit te werken.


* Mailen kunt u hiervoor naar: secretariaatbo@gemeenteberkelland.nl
* Reacties per brief kunt u afgeven aan de receptie van de Gemeentewinkel in Borculo

of sturen aan:

Gemeente Berkelland

`Groenbeleid'

Postbus 200

7270 HA Borculo

* En voor telefonische reacties op het groenbeleid kunt u van maandag tot en met donderdag tijdens kantooruren, bellen met de heer H. ten Hagen, telefoon 0545-250 543.