D66

vrijdag 22 april 2011

Kabinetsformatie wordt democratischer

Niet het staatshoofd, maar de Tweede Kamer zelf moet de regie krijgen in kabinetsformaties. D66-Kamerleden Gerard Schouw en Boris van der Ham dienen dinsdag het voorstel in om de benoeming van kabinetsformateurs in handen van de Tweede Kamer te leggen. Schouw: "De kiezers bepalen bij de verkiezingen wie hen gaat vertegenwoordigen in de Tweede Kamer. Het moet daarom aan het parlement en niet aan het staatshoofd zijn om een (in)formateur voor te dragen."

Transparantie

Met deze aanpassing probeert D66 de transparantie van het formatieproces te vergroten. Schouw: "Het staatshoofd hoeft in Nederland geen verantwoordelijkheid af te leggen aan de Kamer. Door de rol van het staatshoofd in te perken en de rol van het parlement juist te vergroten, wordt het formatieproces democratischer. De interpretatie van de verkiezingsuitslag vindt dan in de openbaarheid van de publieke arena plaats en niet langer achter de gesloten deuren van het paleis."

Legitimiteit

Van der Ham: "De Kamer is gekozen en gelegitimeerd om een formatieopdracht te formuleren en een formateur te benoemen. Fractievoorzitters zijn in staat om tot compromissen te komen en moeten openlijk verantwoording afleggen over hun beslissingen."

Geen wetswijziging

Andere partijen zoals GroenLinks en de PVV willen de rol van de Koningin in de regering beperken. Hiervoor is een wijziging van de grondwet nodig. Het voorstel van D66 betreft een aanpassing in het Reglement van Orde van de Kamer. Hier bestaat al de mogelijkheid van het parlement om initiatief te nemen in het formatieproces, maar Schouw en Van der Ham willen dat de vrijblijvendheid komt te vervallen. Een gekwalificeerde meerderheid van de Kamer (76 zetels) voldoet om het idee in gang te zetten.