D66

dinsdag 26 april 2011

D66: EU sancties om geweld Syrië te stoppen

D66-Europarlementslid Marietje Schaake en D66-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Alexander Pechtold willen dat de EU gerichte sancties aan Syrische overheidsfunctionarissen oplegt.

Schaake: "Het geweld dat de Syrische autoriteiten tegen vreedzame burgers gebruikt is onacceptabel, maar blijft tot nu toe onbestraft. De EU moet zo snel mogelijk met concrete sancties komen om het geweld te stoppen." Schaake heeft hierover (vandaag) schriftelijke vragen gesteld aan EU buitenlandchef Catherine Ashton, terwijl Pechtold minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) oproept zich hiervoor binnen de EU sterk te maken.

Individuele sancties

Volgens de D66 Europarlementariër is het niet genoeg dat Ashton eerder deze maand het geweld in Syrië openlijk veroordeelde. Schaake: "De EU moet nu daad bij woord voegen door regeringsfunctionarissen sancties op te leggen als het bevriezen van tegoeden en reisbeperkingen". Ook wil Schaake dat de EU het land zo snel mogelijk een wapenembargo oplegt. "Gerichte sancties zorgen ervoor dat individuen verantwoordelijk worden gehouden voor het systematische gebruik van geweld, censuur en onderdrukking", aldus Marietje Schaake.

Grof geweld door Syrische autoriteiten

De afgelopen weken werd door de Syrische autoriteiten grof geweld gebruikt. Vreedzame demonstranten, nabestaanden op begrafenissen en zelfs kinderen werden beschoten. Met de EU als de belangrijkste handelspartner van Syrië, staat Europa in de positie om Syrië tot orde te roepen. Pechtold: "Minister Rosenthal is door een grote meerderheid in de Kamer opgeroepen zich actiever in te zetten voor landen in de Arabische regio waar democratische omwentelingen plaatsvinden. Ik verwacht van hem dan ook dat hij zich nu zal inzetten voor de Syriërs." Schaake ziet ook een invloedrijke rol weggelegd voor Turkije, dat als buurland van zowel Syrië als de EU een belangrijke schakel kan vormen. Het Europees Parlement sprak eerder deze maand al uit de onderhandelingen over een samenwerkingsverdrag met Syrië uit te willen stellen.