Openbaar Ministerie

Informatiepunt Detentieverloop geopend

26 april 2011 - Arrondissementsparket Arnhem

Dinsdag 26 april heeft de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, de heer mr. F. Teeven, officieel het informatiepunt Detentieverloop (IDV) in Arnhem geopend. Het IDV is in het kader van de wet Versterking Positie van Slachtoffers opgericht. Het IDV is ondergebracht bij het Openbaar Ministerie in Arnhem en sinds 1 januari jl. operationeel.

Tijdens de openingsbijeenkomst werd door de staatssecretaris en andere sprekers stilgestaan bij de positie van slachtoffers in het strafrecht.

`Een nieuw, tastbaar bewijs dat we het slachtoffer serieus nemen', noemde staatssecretaris Teeven het IDV. Hij plaatste het informatiepunt in de context van de ontwikkeling die het denken over slachtoffers heeft doorgemaakt. `Jarenlang hebben politie en justitie het slachtoffer vrijwel uitsluitend gezien als leverancier van informatie. Het is pas van recente datum dat het slachtoffer ook informatie krijgt.' Teeven noemde het Informatiepunt DetentieVerloop in deze ontwikkeling `de kroon op het werk.'

Informatiepunt Detentieverloop

Het IDV verstrekt informatie aan slachtoffers en nabestaanden van zogeheten spreekrechtwaardige delicten over het detentieverloop van veroordeelden in het gevangeniswezen, jeugdinrichtingen en tbs-klinieken. Dit om te voorkomen dat slachtoffers en nabestaanden onverwacht worden geconfronteerd met de dader. Voor het verkrijgen van de informatie is de ketensamenwerking van groot belang. Er wordt nauw samengewerkt met DJI, de instellingen, Korps Landelijke politiediensten en het Landelijk Parket.

Samen voor het slachtoffer

Op 1 januari 2011 is de Wet Versterking Positie van Slachtoffers in het strafproces in werking getreden. De rechten en mogelijkheden van het slachtoffer gedurende de gehele strafrechtelijke procedure, van aangifte tot invrijheidstelling van een veroordeelde, zijn hiermee uitgebreid en wettelijk verankerd.