Gemeente Duiven


Bewoners betrokken bij kijk- en doeroute De Doorkijk


----------
De Doorkijk is een wandel- en fietsroute door het park van het centrum van Duiven naar de wijk Droo-Zuid. Het is een gezamenlijk project van woningcorporatie Vivare en de gemeente. Langs de route liggen zwerfkeien, er is een ontmoetingsplek aan het water met graffiti en er staan een bord met een gedicht, een speeltoestel en twee bijzondere afvalbakken.

Dit jaar wordt de route, dankzij een subsidie van de provincie Gelderland, verder uitgebreid. Direct omwonenden zijn betrokken bij de invulling van deze tweede fase. Hiervoor zijn in december, februari en maart bewonersavonden gehouden. Diverse aanpassingen zijn naar aanleiding van deze avonden doorgevoerd. Deze aanpassingen hadden met name betrekking op de aanplant van struiken en de locatie van een aantal speeltoestellen. Bewoners hebben aangegeven tevreden te zijn over de manier waarop zij betrokken zijn geweest bij de plannen. Wel blijven bewoners kritisch kijken naar de ontwikkeling van de ontmoetingsplek, omdat ze het belangrijk vinden dat deze plek niet zorgt voor overlast van jongeren in hun buurt.

De plannen die dit voorjaar worden uitgevoerd bestaan onder andere uit het aanplanten van bomen, het plaatsen van houten vogels en speelelementen. Het aantal gedichten langs de route wordt uitgebreid en er komt een derde bijzondere afvalbak.

De gedichten zijn bedacht door leerlingen van basisscholen De Wiekslag en Remigius. Op 27 januari (de nationale gedichtendag) hebben de kinderen hun gedichten voorgedragen in de bibliotheek. Een jury heeft vervolgens vijf gedichten gekozen die langs de route worden geplaatst, twee gedichten van Remigius (van Niels en van Phoebe) en drie gedichten van De Wiekslag (van Anne, van Stan en Tristan en van Rianne en Stan).

Voor de derde bijzondere afvalbak moet nog een ontwerp worden gemaakt. Alle inwoners van Duiven kunnen deze keer meedoen aan de ontwerpwedstrijd die wordt gehouden. Het winnende ontwerp wordt uitgevoerd en komt langs de route.

Ontwerpwedstrijd afvalbak

Er zijn inmiddels twee bijzondere afvalbakken geplaatst in De Doorkijk. De 'coole koe' is ontworpen door een leerling van het Candea College en de 'vrolijke vuilnisvreter' door een leerling van de Remigiusschool.

Gemeente Duiven en Vivare organiseren nu een ontwerpwedstrijd voor de derde afvalbak. Alle inwoners van Duiven (jong en oud) worden uitgenodigd om een bijzondere afvalbak te bedenken. Doet u mee? U kunt tot 9 mei een tekening inleveren.

U kunt/mag van alles tekenen als het ontwerp maar past in de kijk- en doeroute. De afvalbak zal langs de route worden geplaatst vlakbij de Wiekslag, net voor het hondenuitlaatterrein. U kunt uw tekening inleveren bij of opsturen naar het gemeentehuis (Kastanjelaan 3, 6921 ER Duiven), Vivare (Visserlaan 1, 69221 WZ) of de bibliotheek (Rijksweg 53, 6921 AC Duiven). Vergeet niet om op de tekening uw naam en telefoonnummer te vermelden.

De planning is dat in dit voorjaar de route wordt voltooid. Als alles klaar is, worden de kinderen van de twee basisscholen en omwonenden nog een keer uitgenodigd om de uitbreiding van de route te vieren.

Meer informatie?
Gemeente Duiven: Jeroen Lommen, j.lommen@duiven.nl, (0316) 27 94 87 begin_of_the_skype_highlighting (0316) 27 94 87 end_of_the_skype_highlighting Vivare: Judith Keuper, j.keuper@vivare.nl, (0316) 25 14 34 begin_of_the_skype_highlighting (0316) 25 14 34 end_of_the_skype_highlighting