Hoge Raad der Nederlanden

Straf van twintig jaar gevangenisstraf voor doodsteken man definitief

Den Haag , 26-4-2011

Kern van de uitspraak
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep tegen de uitspraak van het hof in Den Haag waarin een man is veroordeeld voor de moord op een man in Hoogvliet, gemeente Rotterdam.

Achtergrond
De man wordt ervan verdacht op 9 maart 2009 in Hoogvliet, gemeente Rotterdam, een man opzettelijk en met voorbedachte raad met meerdere messteken om het leven te hebben gebracht.
De verdachte ging samen met twee andere mannen bij het slachtoffer aan de Viskorfstraat verhaal halen over een vermeend voorval tussen het slachtoffer en twee vrouwen. In de woning aangekomen sloeg één van de mannen het slachtoffer met een meegebrachte honkbalknuppel waarna de verdachte op het slachtoffer instak met een door hem meegebracht mes. Het slachtoffer overleed diezelfde nacht in het ziekenhuis als gevolg van zijn steekwonden.

Procedure bij hof en Hoge Raad
Het hof Den Haag heeft verdachte op 22 juni 2010 veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar. Het hof acht bewezen dat de verdachte de man opzettelijk en met voorbedachte raad om het leven heeft gebracht

De verdachte heeft beroep in cassatie ingesteld tegen de uitspraak van het hof. Als advocaat voor de verdachte treedt op mr. R.B.J.G. Baggen, advocaat in Arnhem. Zijn beroep is gericht tegen de bewezenverklaarde voorbedachte raad.

Advocaat-generaal Jörg heeft op 8 maart 2011 geconcludeerd tot verwerping van het beroep.

Uitspraak Hoge Raad
De Hoge Raad verwerpt op 26 april 2011het cassatieberoep met een zogenoemde verkorte motivering als bedoeld in art. 81RO. Dat betekent dat de klachten niet tot cassatie kunnen leiden en dat geen nadere motivering nodig is omdat geen rechtsvragen aan de orde zijn gesteld die van belang zijn voor de rechtseenheid of de rechtsontwikkeling.

Gevolgen van deze uitspraak
De door het hof uitgesproken veroordeling van de verdachte tot een gevangenisstraf van twintig jaar is hiermee definitief geworden.

Dit is een samenvatting van de uitspraak van de Hoge Raad van 26 april 2011. Bij verschil tussen deze samenvatting en de volledige uitspraakn is laatstgenoemde beslissend.

Den Haag, 26 april 2011
Mireille Beentjes, communicatieadviseur
tel. 070 - 3611237
Uitspraken:BP8823

Zie het origineel

DCSIMG