Stichting Wakker Dier

Massale consumenten oproep voor Meer Kip in de Wei (26 april 2011)
80 kinderen en hun 100 ouders riepen vandaag bij biologische kippenboerderij de Schoffel op om meer kippen de wei in te laten. Zij deden dat tijdens de eerste en grootste compleet biologische eierscharreltocht ooit. De 900 kippen schrokken wel even toen het rose gevaarte hun leefomgeving in denderden, maar waren ook erg nieuwsgierig naar deze dierenvrienden. Met Pasen worden 30 miljoen eieren gegeten. 85% van alle Nederlandse legkippen zitten binnen in de schuur of legbatterij en komen nooit buiten. Veel consumenten kopen scharreleieren omdat ze onterecht denken dat scharrelkippen buiten scharrelen. De term scharrelei werd vorig jaar uitgeroepen tot het grootste Liegebeest van 2010. Wakker Dier wil dat meer mensen kiezen voor een vrije uitloop, biologisch of Rondeel ei. Op Twitter kreeg Wakker Dier al bijval van een grote groep BN'ers.

BN'ers tweeten voor kip
Giel Beelen, Ancilla Tilia, Guido Weijers, Angela Groothuizen, Dolf Jansen, Esther Ouwehand, Doutzen Kroes, Loretta Schrijver, Nicolette Kluijver, Sanne Vogel, Leon Verdonschot, Georgina Verbaan, Judith Visser, Nathalie Baartman, Edgar Wurfbain, Francisco van Jole, Marianne Thieme en D!o zetten zich al in deze week op Twitter voor meer kip in de wei. Wakker Dier startte op woensdag voor Pasen een recordpoging voor de meest geretweete tweet: Scharrelei=schuurei. Met Pasen eet ik een ei van een kip in de wei. En jij? #Retweetrecord

Campagne

De actie valt binnen een langlopende campagne van Wakker Dier voor legkippen. Wakker Dier voerde lang campagne tegen de legbatterij. Sinds 2004 wordt het legbatterij ei niet meer verkocht in de supermarkt, en ook niet meer gebruikt in A-merken koek, cake en mayonaise. Veel consumenten kopen sindsdien scharreleieren en denken onterecht dat zij daarmee diervriendelijke eieren kopen van kippen die buiten scharrelen. De consument riep om deze reden het scharrelei in 2010 uit tot Grootste Liegebeest. Het aandeel aan vrije uitloop en biologische eieren groeit langzaam, en er is ook een nieuw diervriendelijk concept: het Rondeel ei. Maar toch komt 85% van de 32 miljoen legkippen in Nederland nooit buiten. De legbatterij is vanaf 2012 verboden, maar door een lobby uit de industrie worden ook na 2012 nog kippen in kooien gehouden.

Wakkere Winkelaar

Wakker Dier stimuleert consumenten om voor diervriendelijke producten te kiezen met de Wakkere Winkelaar. Dit is een wekelijkse email nieuwsbrief met daarin de diervriendelijke (Vlees, zuivel en eieren met EKO, twee- of drie Beter Leven sterrenkeurmerk en vleesvervangers) aanbiedingen van 10 grote supermarkten. De Wakkere Winkelaar heeft ruim 17.000 inschrijvers. Sinds de start van de Winkelaar is het aantal diervriendelijke aanbiedingen met 73% gestegen. In 2010 stapten 150 Wakkere Winkelaars bij de varkens in een modderpoel met de oproep: "Meer varkens in de modder, wordt Wakkere Winkelaar". Wakkere Winkelaars die niet aanwezig kunnen zijn in Boxtel, kunnen meedoen met de Social Media oproep voor meer kip in de wei.