Opvangatlas Nederland is online: digitaal landelijk dekkend overzicht

Persbericht van Federatie Opvang

Op 26 april start een unieke site in Nederland - www.opvangatlas.nl - waar het publiek en professionals inzicht hebben in het gedifferentieerde aanbod en de capaciteit van de opvang. Met de Opvangatlas kan iedereen zoeken naar passend hulpaanbod voor zichzelf of voor andere mensen in kwetsbare of onveilige situaties. De site bevat een open en afgeschermd deel. Het afgeschermde deel is toegankelijk voor abonnees van de opvangatlas.

De Opvangatlas is een digitale kaartenbak die je via internet op eenvoudige manier kunt doorzoeken. In de ''kaartenbak'' staan alle locaties waar instellingen voor maatschappelijke opvang, beschermd & begeleid wonen en de vrouwenopvang hulp bieden aan hun cliënten. Instellingen die hulp verlenen aan mensen in een maatschappelijk kwetsbare of onveilige situatie kunnen eenvoudig het aanbod publiceren. Het ontbrak in Nederland aan een digitaal, landelijk dekkend overzicht van mogelijkheden voor burgers/cliënten die opvang zoeken. De Opvangatlas Nederland vult die lacune op. Er is sprake van een constante groei van informatie op de Opvangatlas.

Hulpverleners in alle sectoren van welzijn en zorg kunnen de Opvangatlas gebruiken om passend hulpaanbod te vinden voor hun cliënten. De Opvangatlas is een instrument bij (dreigende) dakloosheid, dreiging en/of geweld thuis, huisuitzetting, vrijlating uit de gevangenis en uitbuiting. Er is in deze situaties veelal sprake van meervoudige problemen. Denk hierbij aan financiële, relationele en bijvoorbeeld verslavingsproblemen. Met de Opvangatlas kan nu naar specifieke hulp voor deze situaties en problemen gezocht worden.

De Opvangatlas voorziet in de behoefte om makkelijk te kunnen zoeken in de verscheidenheid van hulpaanbod van de maatschappelijke opvang, vrouwenopvang en begeleid & beschermd wonen in Nederland. Het zoeken naar passend aanbod is namelijk dagelijkse realiteit voor opvanginstellingen, lokale en landelijke overheid, diverse brancheorganisaties, onderzoeksinstituten en natuurlijk de cliënten zelf en hun cliëntenorganisaties. Instellingen kunnen via de Opvangatlas hun actuele open plaatsen met elkaar uitwisselen.

In Nederland zijn er jaarlijks 200.000 slachtoffers van huiselijk geweld. Ieder jaar bieden leden van de Federatie Opvang hulp en begeleiding aan meer dan 70.000 mensen.

Links:
http://www.opvangatlas.nl



Razende Robot Reporter