Veertig procent Nederlandse vakantiegangers smeert zich onvoldoende in

Persbericht van Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ)

Nederlandse vakantiegangers beschermen zich slecht tegen de zon Veertig procent vakantiegangers smeert zich onvoldoende in

Nieuwegein, dinsdag 26 april 2011 - Ruim één op de vijf Nederlandse vakantiegangers verbrandt door te lang onbeschermd in de zon te verblijven. Dit blijkt uit onderzoek van de Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ) dat werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Kien onder bijna zevenhonderd Nederlandse vakantiegangers. Belangrijke reden hiervoor is dat veel Nederlanders zich niet regelmatig genoeg insmeren per dag. Zo smeert bijna 30 procent zich slechts eenmaal per dag in en tien procent zelfs helemaal niet. Voor een kwart van de Nederlanders is een bruine kleur na de vakantie belangrijk. Een klein deel (10%) verbrandt zelfs liever dan zonder kleur terug te komen van vakantie. Hoewel Nederlanders voldoende kennis lijken te hebben hoe ze veilig moeten zonnen, is er volgens dermatologen van het LUMC en de Velthuiskliniek nog wel voldoende ruimte voor verbetering in vooral gedrag.

Huid moet zich voorbereiden
Volgens Dr. Peter Velthuis, dermatoloog en oprichter van de Velthuis Kliniek, weten Nederlanders heel goed hoe ze met de zon moeten omgaan, maar laten sommigen het helaas na om hier naar te handelen. "Voordat mensen op vakantie van de zon gaan genieten, is voorbereiding door een geleidelijke blootstelling belangrijk. De huid moet gewend zijn aan de zonnestraling zodat verbranding wordt voorkomen. Dat kan door de huid met mate bloot te stellen aan de buitenzon of door een bezoek te brengen aan de zonnebank. Hierdoor ontstaat pigmentvorming en wordt de huid dikker waardoor die beter is beschermd tegen de zon," aldus Velthuis. Omdat de zonkracht op vakantie en de lange tijd die mensen erin verblijven groot is, is ook met deze voorbereiding voldoende smeren met een antizonnebrandmiddel belangrijk. Vooral voor de mensen die speciaal op vakantie gaan om te zonnen, is een bewuste omgang met de zon essentieel. Toch zegt bijna de helft van de Nederlanders zich niet voor te bereiden op de zon, met name mannen. Wanneer zij echter reeds iets gebruind op vakantie gaan, voelen ze echter minder de drang om te gaan 'bakken'.

Regelmatig en dik insmeren
Prof. Dr. Wilma Bergman, dermatoloog aan het LUMC, is positiever over het Nederlandse zongedrag, maar stelt ook dat het belangrijk is dat mensen die op vakantie gaan om te zonnen zich goed moeten voorbereiden. Wat echter nog veel belangrijk is, is dat mensen zich tijdens hun vakantie onvoldoende insmeren. Uit het onderzoek blijkt dat bijna dertig procent zich tijdens het zonnen slechts één keer insmeert en tien procent zich zelfs helemaal niet insmeert. "Dat is echt te weinig. Regelmatig en vooral dik smeren is essentieel om de huid goed te beschermen. Drie tot vier keer per dag is toch wel minimaal," aldus Bergman.

Verschillende zonnekracht
Nadat Nederlanders terug zijn van vakantie is bijna een kwart bezig om hun vakantiekleurtje enige tijd te behouden. Met name vrouwen willen zo lang mogelijk nagenieten van hun bruine teint. Een kwart van de Nederlanders doet dit met behulp van de buitenzon en bijna tien procent met de zonnebank. Opmerkelijk daarbij is dat bijna twee op de drie Nederlanders denkt dat de zonnebank niet vergelijkbaar is met de zon. Volgens Huib van Heest, woordvoerder van de SVZ, is dat echt een misvatting. "Het zonlicht van een zonnebank is gelijk aan die van de middagzon aan de Middellandse Zee. Het verschil is dat de hoeveelheid zonlicht van een zonnebank te controleren is," aldus Van Heest. Dat wordt bevestigd door Bergman die stelt dat de straling van de zonnebank gelijk is aan die van de zon en gebruik met mate dan ook verstandig is.

Zonnen is als alcohol
Zowel Bergman, Velthuis als Van Heest stellen dat zonnen gezond is zolang het maar met mate wordt gedaan. Zo kan zonnen met mate zelfs de kans op het ontstaan van bepaalde vormen van kanker enigszins verminderen. Sinds vorig jaar erkent ook KWF Kankerbestrijding dit feit. "De zon is eigenlijk net als alcohol, te veel is niet goed," aldus Bergman. Toch verbrandt nog steeds één op de vijf Nederlanders op vakantie en zeven procent zelfs meerdere keren. Opmerkelijk is dat zes procent van de vakantiegangers vindt dat verbranding bij een zomervakantie hoort. "Het is een enorme en risicovolle misvatting om te denken dat je sneller of donkerder bruin wordt door eerst te verbranden. Over het algemeen geldt dat hoe sneller je bruin wordt, hoe sneller die kleur ook weer verdwijnt. Langzaam bruin worden met voldoende antizonnebrandmiddel houd je zelfs langer en mooier bruin," aldus Bergman.

Over het onderzoek
Het onderzoek werd aan het eind van de zomervakantie door onderzoeksbureau Kien onder bijna zevenhonderd mensen van 16 jaar en ouder. De steekproef is representatief voor de gehele Nederlandse bevolking van 16 jaar en ouder met een maximale afwijking van 4,3 procent.

Over SVZ
Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ) geeft voorlichting aan de consument over zonnen. De branchevereniging bevordert de kwaliteit en veiligheid van het zonnen onder de zonnebank met het opzetten en stimuleren van de Code voor Praktijkuitoefening, interne voorlichting aan leden en het bieden van en motiveren tot opleiding van het personeel van zonnestudio's. Daarnaast is SVZ gesprekspartner voor de overheid en andere partijen als het gaat over regelgeving, handhaving en zelfregulering. SVZ is een actief en gewaardeerd lid van de Europese koepelorganisatie van de zonnebranche.

Links:
http://www.svzinfo.nl



Razende Robot Reporter