Nieuw-Vlaamse Alliantie




Geen controle op websites vredegerechten

klok 21 april 2011

Vredegerechten bepalen zelf of ze een website hebben en welke informatie ze daarop aanbieden. De minister van Justitie Stefaan De Clerck wenst hier geen inhoudelijke controle op uit te oefenen. Dat bleek uit het antwoord op een mondelinge vraag van kamerlid Kristien Van Vaerenbergh (N-VA). Van Vaerenbergh stelt voor dat huidige websites van vredegerechten vervangen worden door één centrale website. Dit is niet alleen makkelijker te controleren, het is ook onderhoudsvriendelijker en efficiënter wat betreft mankracht en budget. Het is tevens duidelijker voor de bevolking.

Elke vrederechter beslist individueel of zijn vredegerecht een website heeft of niet, en welke informatie hij op deze website ter beschikking stelt. Het vredegerecht beheert ook zelf het budget en staat zelfstandig in voor het onderhoud.

De inhoud van de websites van vredegerechten is over het algemeen gelijklopend. De websites bevatten informatie over hoe een proces verloopt of welke wetgeving van toepassing is. Daarnaast bieden de websites ook formulieren aan die afgeprint en ingevuld een zaak kunnen inleiden bij het vredegerecht. De lay-out van de websites is compleet verschillend en gekozen volgens eigen smaak.

Kristien Van Vaerenbergh stelt vast dat dit systeem noch het meest efficiënte noch het meest duidelijke is. "Dezelfde informatie wordt verschillende keren aangeboden telkens op een andere website. Dit vraagt dus voor elke website budget en mankracht. Maar de informatie handelt om nationaal geldende wetten: het is dus véél efficiënter de informatie één keer centraal aan te bieden, dan tig keer afzonderlijk. Niet alleen is de inhoud dan makkelijker te controleren, een aanpassing aan de wetgeving wordt dan één keer centraal aangepast in plaats van op elke website afzonderlijk."

Ook de formulieren die de rechtszoekende kan afprinten en indienen zijn verschillend voor elk vredegerecht. Dit bemoeilijkt de interne uitwisseling tussen de vredegerechten onderling. Ook deze formulieren dienen volgens Kristien Van Vaerenbergh centraal te worden aangeboden: "Alle formulieren zouden moeten dezelfde uniforme lay-out hebben zodat ze onderling gemakkelijk kunnen uitgewisseld worden. In een ideaal scenario moet je de formulieren zelf niet meer afprinten maar vul je ze meteen online in en wordt de informatie centraal opgeslagen en toegankelijk voor de verschillende vredegerechten."

De minister stelt in zijn antwoord dat de vredegerechten grondwettelijk onafhankelijk zijn. "Dat klopt voor wat betreft de rechtspraak," vindt Van Vaerenbergh, "maar voor dit soort initiatieven kan de FOD Justitie de vredegerechten toch wel ondersteunen?"

Van Vaerenbergh stelt een eenvoudige oplossing voor: Om de bevolking vlot te informeren kan men best alle informatie centraal en eenvormig op één website aanbieden. Het domein www.vredegerecht.be is hiervoor ideaal. Helaas, dit domein is reeds verkocht aan het vredegerecht van Beveren. Op deze website wordt nu gemeld dat de site niet meer up to date is en laatst werd aangepast in februari 2009. Het ultieme bewijs dat één centraal beheerde website beter is.

Enkele voorbeelden van websites: www.vredegerecht.be www.vghspl.be www.vredegerechtzomergem.be www.vredegerechtheist-op-den-berg.be www.vredegerechtroeselare.be www.vredegerecht1stekantonantwerpen.be www.vredegerechtzandhoven.be Auteur(s): Kristien Van Vaerenbergh, Kamerlid Contactinfo:

Tel: 02 549 85 58 E-post: kristien vanvaerenbergh n-va be