Rijksoverheid

Proef terugkeer zware delinquenten fors uitgebreid

Nieuwsbericht | 26-04-2011

De proef waarin het ministerie van Veiligheid en Justitie burgemeesters informeert over de ophanden zijnde terugkeer van plegers van ernstige gewelds- of zedendelicten in hun gemeente, is fors uitgebreid. Dit zei staatssecretaris Teeven op 26 april bij de opening van het Informatiepunt Detentie Verloop in Arnhem.

Deden aan een eerste pilot nog 17 gemeenten mee, in de vervolgproef staat de teller inmiddels op 76 deelnemende gemeenten, waaronder de 36 grootste gemeenten van het land. De proef dekt daarmee de helft van de Nederlandse bevolking.

Melding van Justitiële Informatiedienst

In de proef `Bestuurlijke Informatie Justitiabelen' krijgt de gemeente twee maanden voordat een delinquent vrijkomt een melding van de Justitiële Informatiedienst. Burgemeesters worden hiermee in de gelegenheid gesteld op tijd in te kunnen grijpen als terugkeer (mogelijk) leidt tot verstoring van de openbare orde. Zo kunnen burgemeesters er bijvoorbeeld voor kiezen om daders elders in de gemeente te huisvesten om te voorkomen dat slachtoffers worden geconfronteerd met de dader.

De proef is een nauwe samenwerking tussen onder andere het Ministerie van Veiligheid en Justitie, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Reclassering en het Openbaar Ministerie. Als ook deze proef succesvol is, wil Teeven in 2012 overgaan tot landelijke invoering.