Gemeente Ede

dinsdag, 26 april 2011

Bouwer windturbines Ede bekend

De gemeente Ede heeft het voornemen de opdracht voor de bouw en exploitatie van twee windturbines langs de A30 te gunnen aan Raedthuys Windenergie B.V. uit Enschede. Van de inschrijvers op de openbare aanbesteding hebben zij de meest gunstige bieding gedaan. Volgens het plan van Raedthuys komen langs de A30 twee windturbines te staan met een hoogte van 99 meter.

De inschrijvingen zijn beoordeeld op van te voren vastgestelde criteria: de vergoeding voor de concessie en de visie op participatie en communicatie. Raedthuys kwam bij deze beoordeling als beste naar voren. Aan de gunning zal de voorwaarde worden verbonden dat als blijkt dat realisatie niet mogelijk is de gunning komt te vervallen. De turbines zullen naar verwachting van Raedthuys in het voorjaar van 2013 operationeel kunnen zijn.

Voorwaarden

Voordat met de bouw begonnen kan worden moet nog aan een aantal voorwaarden worden voldaan en moeten de gebruikelijke vergunningen worden aangevraagd. Het college van B en W zal vrijstelling moeten verlenen van de bouwvoorschriften in het bestemmingsplan Ede-West, omdat de voorgestelde rotordiameter 2 meter langer is dan in de bestemmingsplanvoorschriften is opgenomen. Rijkswaterstaat zal nog vrijstelling moeten verlenen voor gedeeltelijke overdraai van één van de turbines over de A30. Voor deze toestemming zal uit een risico-analyse moeten blijken dat wordt voldaan aan de geldende veiligheidsnormen.