Gemeente Ede

dinsdag, 26 april 2011

Meer dynamiek in Ede met goede evenementen

Evenementen zijn een belangrijk middel om Ede te positioneren als een groene, gezonde en actieve gemeente. Evenementen stimuleren de economie, vooral op gebied van toerisme. En evenementen zorgen voor meer culturele, sportieve en sociale dynamiek.

De Oxfam Novib Trailwalker vindt in 2011 voor de 3^e keer in Ede plaats: een voorbeeld van een (inter)nationaal evenement dat groen, gezond en actief uitstraalt en Ede hiermee op de kaart zet richting gewenste doelgroepen. www.trailwalker.nl

Dat zijn de belangrijkste uitgangspunten voor het nieuwe integrale evenementenbeleid, dat het Edese college van burgemeester en wethouders vandaag heeft vastgesteld. De gemeenteraad van Ede spreekt zich in juni uit over de nota.

Doelgroepen

Het college van B en W gaat sturen op enerzijds meer spreiding van festiviteiten door het jaar heen en anderzijds op kwaliteit. Dit onder het motto: `Niet het vele is goed, maar het goede is veel'. Door samen te werken met organisatoren én de toeristische sector wil Ede het evenementenseizoen - en daarmee het toeristische seizoen - verbreden.

Het nieuwe evenementenbeleid richt zich vooral op drie doelgroepen: (1) kenniswerkers (van student tot professional) en bedrijven uit de FoodValley regio, (2) gezinnen met kinderen en (3) actieve 50-plussers.

Ondersteuning

B en W gaan evenementen voortaan categoriseren. Op basis hiervan wordt de mate van gevraagde ondersteuning bepaald. Hoe meer een evenement aan alle doelstellingen en randvoorwaarden voldoet, hoe meer ondersteuning vanuit de gemeente het evenement kan verwachten. Deze vormen van ondersteuning komen in een toolkit, met onder meer subsidiemogelijkheden, advies en PR rondom evenementen.

Budget

Met het inrichten van een evenementenloket en de aanstelling van een accountmanager verwacht Ede meer te kunnen sturen op synergie tussen de beleidsdoelstellingen. Bestaande budgetten kunnen gecombineerd ingezet worden om evenementen op een hoger plan te tillen.

Locaties

Ook wil het college bevorderen dat evenementen gaan `meeliften' met grote projecten en ontwikkelingen in Ede en de regio. Daarnaast wordt onderzocht of (meer) gebruik gemaakt kan worden van subsidies, fondsen en/of sponsoring. In de nota zijn de evenementenlocaties beschreven. Met belanghebbenden van de diverse (potentiële) locaties is in goed en zorgvuldig overleg onderzocht wat de mogelijkheden zijn en voor welke soort evenement deze terreinen kunnen worden ingezet.