Gemeente Ede

dinsdag, 26 april 2011

Nieuw handhavingsbeleid kinderopvang Ede

Gemeenten zijn op grond van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen verantwoordelijk voor de basiskwaliteit van de kinderopvangvoorzieningen die in haar gemeente gevestigd zijn. Het college van B en W heeft vandaag een nieuw handhavingsbeleid vastgesteld.

Op 1 augustus 2010 is de Wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie (Wet OKE) in werking getreden. Deze nieuwe wet heeft niet alleen consequenties voor het kwaliteitsbeleid voor de kinderopvang en het peuterspeelzaalbeleid, aar ook voor de handhaving.

Door deze recente ontwikkelingen is het handhavingsbeleid Kinderopvang van de gemeente Ede, dat het college van B en W op 4 april 2006 heeft vastgesteld, verouderd.

Om bij de nieuwe beleidsregels, het nieuwe toetsingskader en de nieuwe gemeentelijke verordening Ruimte- en inrichtingseisen peuterspeelzalen aan te sluiten, moet Ede een gemeentelijk handhaving- en sanctiebeleid vaststellen.

Voor het nieuwe handhavingsmodel 'Handhaving- en sanctiebeleid kinderopvang gemeente Ede' is - in samenspraak met de regiogemeenten - aangesloten bij het afwegingsmodel van de VNG. Het handhavingmodel wordt in dezelfde vorm vastgesteld in de regiogemeenten.