Gemeente Ede

dinsdag, 26 april 2011

Steunpunt mantelzorg krijgt uitbreiding

Het College heeft besloten om de formatie van het steunpunt mantelzorg met één formatieplaats uit te breiden. Aanleiding hiervoor is dat de huidige formatie het groeiend aantal mantelzorgers onvoldoende kan bijstaan. Met de uitbreiding van de formatie van het steunpunt draagt de gemeente bij aan voldoende ondersteuning voor deze belangrijke groep vrijwilligers.

De gemeente vindt dat bij het aanvragen van een voorziening (aanvullende hulp) eerst gekeken moet worden naar mogelijke oplossingen in het eigen sociale netwerk en naar meer algemeen toegankelijke hulp. Dit betekent dat de gemeente een beroep doet op mantelzorgers en vrijwillige inzet. De gemeente vindt daarom ook dat zij deze mantelzorgers en vrijwilligers goede ondersteuningsmogelijkheden moet bieden.

Mantelzorg is onbetaalde zorg voor zieke familieleden of vrienden. Het gaat bij mantelzorg om intensieve zorg voor langere tijd. Het steunpunt mantelzorg kan ondersteuning bieden. Mantelzorgers kunnen er terecht voor informatie, ondersteuning, advies, een luisterend oor, doorverwijzing en lotgenotencontacten.

Het aantal mantelzorgers blijkt groter dan gedacht en neemt nog toe. Bij stichting De Medewerker staan begin 2011 ruim 900 mantelzorgers geregistreerd. Het werkelijk aantal mantelzorgers dat actief is in Ede is echter nog vele malen groter.