Gemeente Almere

Verkoop bouwkavels groot succes

26-04-2011

Kavelverkoop De verkoop van bouwkavels afgelopen weekend in Almere Poort plaatsvond is een groot succes geworden. In totaal 89 kavels met 22 miljoen euro grondwaarde in optie genomen. Van de twee verschillende typen bouwkavels in Europakwartier West in Almere Poort is een derde (34%) dit weekend in optie genomen. Van de kavels voor zowel stadspaleizen - waarin meer woningen gebouwd kunnen worden - als twee-onder-een-kappers zijn er 45 in optie genomen: 16 door particulieren en 29 door marktpartijen.

Van de 22.000 m2 bouwvelden waar de woningen niet op losse kavels maar geschakeld gebouwd worden, is ruim de helft in optie genomen door 13 particuliere opdrachtgevers en 15 marktpartijen. Bij elkaar vertegenwoordigen deze opties een grondwaarde van ruim 20 miljoen euro.

Op alle bouwkavels in Europakwartier West is ruimte voor ongeveer 1000 woningen. Op de kavels met een optie kunnen ongeveer 400 woningen gebouwd worden. Daarnaast zijn er initiatieven voor een sportschool, een restaurant, een bar, een kinderdagverbiijf, en een Bed & Breakfest.

Naast de opties in Europakwartier West zijn tijdens de verkoopmanifestatie op andere gebieden in de stad - het Homeruskwartier en het Columbuskwartier in Almere Poort, Noorderplassen West, Overgooi en Vogelhorst - door particuliere opdrachtgevers in totaal 16 opties genomen. Die vertegenwoordigen een grondwaarde van 1,8 miljoen euro.

Wethouder Adri Duivesteijn noemt de hoeveelheid kavels waarop nu een optie ligt een onverwacht succes. Vooral omdat de ontwikkeling van het Europakwartier als gevolg van de crisis in de bouwsector al lange tijd in een impasse verkeert. "In het Europakwartier introduceren we een nieuwe methode van gebiedsontwikkeling die geen onderscheid maakt tussen particulieren en grote institutionele marktpartijen. Stedenbouwkundige Willem Jan Neutelings en gebiedsontwikkelaar Jacqueline Telinga hebben een verkavelingsplan ontwikkeld dat zich niet alleen richt op particuliere opdrachtgevers, maar ook op ondernemers, maatschappelijke organisaties, aannemers, corporaties en ontwikkelaars. Er ontstaat als het ware een mix tussen al deze partijen. We willen laten zien dat het heel goed mogelijk is om met een veelvoud van kleinschalige initiatieven te komen tot een grootschalige gebiedsontwikkeling. Hierdoor ontstaat er een economie van `onderop'. Dat er straks op grote schaal in een enorme verscheidenheid gebouwd gaat worden in het Europakwartier bewijst dat onze nieuwe vorm van organische stedenbouw bij veel partijen aanslaat. Dat mag je met recht een vernieuwing noemen in gebiedsontwikkeling in Nederland. Iedere optie leidt straks tot een bouwplan, en niet een plan is hetzelfde! Zo ontwikkelt het Europakwartier zich stap voor stap, en vraaggestuurd. "