Groen!

Rapport NBB nucleaire winsten: âVerkoopprijs grootgebruikers? De consument is twee keer de pineutâ

door Kristof Calvo (federaal parlementslid) op 26 april 2011 in "Klimaat en energie"

Groen! en Ecolo brengen de presentatie van de Nationale Bank naar buiten. De inhoud ervan is opmerkelijk. âHet is merkwaardig dat de Nationale Bank bij de berekening van de nucleaire winsten enkel rekening houdt met de verkoopprijs aan grote gebruikers. Er moet daarom zo snel mogelijk een hoorzitting komen met de Nationale Bankâ, besluiten Kamerleden Kristof Calvo (Groen!) en Olivier Deleuze (Ecolo) na het inkijken van een gelekte presentatie van de Nationale Bank over het rapport, die gebruikt werd bij de voorstelling aan de kabinetten.

De Nationale Bank zegt terecht dat je de verkoopprijs van een nucleaire MW enkel maar kan schatten. Dat begrijpen Groen! en Ecolo, maar dat de NBB dan maar een verkoopprijs voor grote gebruikers hanteert is niet zo evident. "Dat is geen onschuldige keuze van de Nationale Bank. Als ze enkel rekening houden met de verkoopprijs aan de grote gebruikers, die lager ligt, is de kleine consument twee keer de pineut. Ze betalen hun elektriciteit duur en ze zien minder terug van de nucleaire winsten,", aldus Kamerlid Calvo. "In dat geval genieten enkel de grote gebruikers van de voordelen. De consument blijft achter met het kernafval en het veiligheidsrisico," vult fractieleider Olivier Deleuze aan.

"Het is fysisch inderdaad niet mogelijk om de oorsprong van een elektron te bepalen, maar het kan toch niet dat de 55% elektriciteit van nucleaire centrales enkel wordt geconsumeerd door de grote gebruikers en helemaal niet door de gewone consument, die gemiddeld veel meer betaalt voor elektriciteit? Gaan we de kosten verbonden aan nucleaire centrales (veiligheid, afval, ...) dan ook alleen maar laten betalen door de grote gebruikers?" vraagt Groen!-Kamerlid Calvo zich af.

Groen! en Ecolo herhalen hun vraag om zo snel mogelijk een hoorzitting te organiseren met de Nationale Bank en de CREG. "Het rapport van de Nationale Bank is nuttige informatie, maar zeker niet het einde van het debat. Ze moeten hun methodologische keuzes komen toelichten in de Kamer", besluiten Calvo en Deleuze.

NOOT:

Aangezien de regering voortdurend gedeeltelijke cijfers lekt, maar geen vragen over de zaak wou beantwoorden vandaag in het parlement, zorgt de Ecolo-Groen!-fractie dan maar zelf voor transparantie door de presentatie van de Nationale Bank bij deze te verspreiden. Download hier de presentatie

IFRAME:
http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fgroen.be%2Fa ctualiteit%2FNieuwsflash-rapport-nbb-nucleaire-winsten-verkoopprijs-gro otgebruikers-de-consument-is-twee-keer-de-pineut_2111.aspx&send=true&la yout=standard&width=450&show_faces=true&action=recommend&colorscheme=li ght&font&height=80

Contact: Kristof Calvo -