Nieuw: Gezinsbehandeling gedetineerde jongeren

Persbericht van Forensisch Centrum Teylingereind

Sassenheim - Delinquente jongeren vervallen minder in oude fouten (recidive) als ze worden behandeld voor hun psychische en gedragsproblemen. Behandeling kan werken als die individueel is: alleen op de jongere gericht. Maar het effect wordt sterker en houdt langer aan als de behandeling van de jongere een plaats krijgt in gezinsverband. Dit weten wij uit onderzoek onder jongeren die niet zijn gedetineerd. Forensisch Centrum Teylingereind, Amsterbaken en Hartelborgt besloten de optie van gezinsbehandeling van gedetineerde jongeren te onderzoeken. Zij schakelden daarvoor de ontwikkelaars van gezinsbehandeling MDFT (Multidimensionele Familietherapie) in. Resultaat: een blauwdruk voor toepassing van MDFT bij gedetineerde en ex-gedetineerde jongeren, een primeur.

Het is belangrijk om ouders te betrekken bij de behandeling van hun zoon of dochter die in een Justitiële Jeugdinrichting (JJI) verblijft. Dit wordt benadrukt in de Beginselenwet Justitiële Jeugdinrichtingen en in de landelijke 'Visie op ouderparticipatie in Justitiële Jeugdinrichtingen' (ministerie van Veiligheid en Justitie). Maar hoe doe je dat?

Jongeren moeten zelf leren om te veranderen, maar een goed functionerend gezin biedt een productieve leeromgeving. Die leeromgeving staat al onder druk voordat het tot detentie komt, laat staan als de jongere na detentie terugkeert naar huis. Gezinsbehandeling waar school, werk en vrijetijdsbesteding in worden meegenomen, kan daarin verbetering brengen. Maar dan moeten de ouders al vanaf dag één van detentie bij de behandeling worden betrokken. MDFT kent sessies met alleen de jongere (kan in een JJI), alleen de ouders (kan tijdens bezoek of bij hen thuis) en het gezin (jongere + ouders; kan bij bezoek maar vooral ook tijdens verlof van de jongere, waarbij de therapeut meereist). Ook zijn er sessies met derden erbij: bijvoorbeeld de mentor van de jongere die werkzaam is in de JJI.

Gezinsbehandeling moet niet stoppen bij de poort van een JJI, dus niet eindigen als de jongere afzwaait. Het ideaal is: met de behandeling beginnen als de jongere is gedetineerd (intramuraal) en de behandeling met dezelfde therapeut een paar maanden voortzetten als de jongere naar de maatschappij is teruggekeerd.

De JJI's Teylingereind, Amsterbaken en Hartelborgt onderschrijven deze (innovatieve) benadering. In 2010 vroegen zij de MDFT Academie om een opzet te maken voor intramurale toepassing van MDFT die doorloopt in ambulante vervolgzorg. Hiermee is proef gedraaid. Deze toepassing van MDFT blijkt haalbaar en een blauwdruk is inmiddels opgeleverd. MDFT verdient een plek in het behandelaanbod van JJI's.

Er wordt naar deze toepassing verder onderzoek gedaan, ook in relatie tot andere gezinsbehandelingen. Dit gebeurt in het kader van de onlangs erkende Academische Werkplaats Forensische Zorg voor Jeugd, waaraan onder meer de JJI's Teylingereind en LSG-Rentray deelnemen. Detentie en gezin: ogenschijnlijk onverenigbare werelden, die nu toch aan elkaar worden gekoppeld.

*

Links:
http://www.teylingereind.nl



Razende Robot Reporter