Vlaamse Overheid

Van den Bossche en Professor Miniwatt belonen de winnaars van de energiequiz

Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche en Professor Miniwatt belonen de winnaars van de energiequiz

Vlaamse overheid

dinsdag 26 april 2011

In november daagde minister Van den Bossche de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar uit om hun kennis over energie te testen. Met een nieuw educatief pakket op maat en een online quiz onder leiding van Professor Miniwatt. Meer dan 750 klassen meldden zich aan, 167 klassen haalden de eindstreep. Zij wisten dat je voor groene stroom geen afzonderlijk stopcontact nodig hebt. Dat de Romeinen een primitieve versie van onze vloerverwarming bedachten. En ze voelden een schokje wanneer ze hun zelfgemaakte batterij tussen de vingers klemden.

Professor Miniwatt vuurde ook vragen af over fossiele brandstoffen, de klimaatproblemen, groene energie en energie-efficiëntie. De kennis van de 10 tot 12 jarigen bleek helemaal niet slecht. Minister Van den Bossche en het Vlaams Energieagentschap (VEA) reageren bijzonder tevreden op het resultaat en de vele positieve reacties van de deelnemers.

"Zo'n enthousiasme hadden we niet verwacht. Deze leeftijdsgroep heeft duidelijk begrepen dat zij een verschil kunnen maken. Ze zijn echt gemotiveerd bezig met het energiethema en dat laat zich merken in de scores. Geen enkele klas zakte op de test. Meer nog: professor Miniwatt gaf 9 voldoendes, 25 onderscheidingen, 96 grote onderscheidingen en zelfs 35 grootste onderscheidingen!" aldus minister Van den Bossche. Voor haar zijn er geen verliezers.

Maar voor 15 klassen, drie winaars per provincie, is er een speciale prijs. Zij krijgen binnenkort een knettergekke energie- en klimaatworkshop op school.

In de provincie Antwerpen:
klas 6 (bij meester Dieter) van De Duizendpoot, Meerhout klas 6 van Toermalijn, Olen
klas 6 van Schoor, Balen

In de provincie Limburg:
klas 5A van De St@rtbaan, Zonhoven
klas 6A van Sint-Michiel, Leopoldsburg klas 6B De Wereldwijzer, Tessenderlo

In de provincie Oost-Vlaanderen:
klas 5B van Sint-Bavo, Gent
derde graad van Molenveld, Denderhoutem klas 5 van Taborschool, Sint-Maria-Aalter

In de provincie Vlaams-Brabant:
klas 5B van de Vlierbeek, Kessel-Lo
klas 6 van de Pastoor Dergentschool, Gelrode klas 5 van De Klim Op, Lembeek

In de provincie West-Vlaanderen:
klas 5 van De Lisblomme, Lissewege
klas 6 van De Tandem, Westkerke
derde graad van 't Wilgenhof, Vlamertinge

De onlinequiz en het lessenpakket blijven voor iedereen beschikbaar op de website van het VEA www.energiesparen.be/energiequiz.

Ter info:

Het VEA is een Agentschap van de Vlaamse overheid, dat een duurzaam energiebeleid voor Vlaanderen nastreeft. Een van zijn hoofdtaken bestaat in het stimuleren van rationeel energiegebruik en milieuvriendelijke energieproductie.