Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Droogte voorlopig nog niet voorbij
26 april 2011 - De buien die de komende dagen op een aantal plaatsen gaan vallen maken geen einde aan het neerslagtekort. Het landelijk gemiddelde neerslagtekort, berekend uit de hoeveelheid neerslag verminderd met de verdamping in het groeiseizoen sinds 1 april, is inmiddels opgelopen tot bijna 60 mm. Betrekken we ook de droge maart in onze berekeningen dan ligt het neerslagtekort nog een stuk hoger en komt eind deze maand zelfs een landelijk tekort van 100 mm in beeld. Actuele droogtekaart van Nederland (Bron: KNMI) Actuele droogtekaart van Nederland (Bron: KNMI) Vergelijkbaar met 2007
De huidige neerslagtekorten liggen in de buurt van het tekort over maart- april 2007, toen het voorjaar ook droog en warm was. De droogte manifesteerde zich toen voornamelijk in april. Maart 2007 was natter en ook in de eerste helft van mei en in de zomer viel er toen veel regen.

Neerslagtekort uitzonderlijk
Een neerslagtekort van 100 mm eind april is uitzonderlijk zo vroeg in het jaar. Zulke waarden worden vaker bereikt, maar gewoonlijk pas eind juli, begin augustus, drie maanden later dus.

Hoe de droogte zich de komende tijd verder zal ontwikkelen hangt uiteraard af van de weersomstandigheden. De komende tien dagen verandert er afgezien van lokale buien, nog nauwelijks iets aan de droogte. Over het weer op langere termijn later dit voorjaar en de komende zomer zijn nog geen zinnige uitspraken mogelijk. Dat het nog alle kanten op kan blijkt wel uit het verloop in vorige droge periodes.

Van voorjaarsdroogte naar zomerdroogte
Het zeer droge en warme voorjaar van 2007 eindigde door de overvloedige regen voornamelijk rond half juni wat zomerdroogte betreft als een gemiddeld jaar met aan het eind van de zomer een neerslagtekort van 109 mm. In de meest recente droge en hete zomer van 2003 liep het neerslagtekort op van 78 mm in het voorjaar tot ongeveer 230 mm eind augustus. Ruim twee keer zoveel dan normaal aan het eind van de zomer. In 1976 was het vanaf het voorjaar tot aan het einde van de zomer extreem droog.

Blokkade
Oorzaak van het aanhoudend warme, zonnige en droge weer zijn standvastige hogedrukgebieden boven Scandinaviƫ en in het gebied van de Noordzee. Zo'n blokkade houdt de depressies met koeler en wisselvalliger weer op afstand. De geblokkeerde weersituatie zorgde in Groenland de afgelopen weken voor aanzienlijk kouder weer. In het gebied van de Middellandse Zee is het voorjaar koeler en wisselvalliger dan gewoonlijk. Vooral in Portugal en Spanje is de afgelopen weken veel regen gevallen.

Eerste uitgave: 26-04-11