Openbaar Ministerie

Taakstraffen voor vechtpartij bij Alkmaarse school

26 april 2011 - Arrondissementsparket Alkmaar

Twee tieners van 16 jaar hebben zich dinsdag voor de kinderrechter (achter gesloten deuren) in Alkmaar moeten verantwoorden voor hun rol bij de vechtpartij op het schoolplein van het Clusius College in Alkmaar, op 25 januari 2011. Tientallen jongeren van buiten de school hadden zich bij het Clusius verzameld omdat er geruchten waren dat een leerling van die school in elkaar geslagen zou worden in verband met diens relatieproblemen met een meisje.

Een docent die de groep tieners op het schoolplein zag toog met een camera naar buiten en begon foto's te maken. Een van de verdachten probeerde de camera van de docent af te pakken. Daarbij is gescholden en geduwd. Vervolgens escaleerde de situatie en werd de docent door de groep mishandeld. De andere verdachte zou de docent meermalen hebben geschopt.

Hoewel vaststaat dat een grote groep jongeren zich schuldig heeft gemaakt aan openlijk geweld, is alleen van deze twee verdachten hun rol vast komen te staan. Het Openbaar Ministerie eiste tegen de jongen die de camera wilde afpakken een taakstraf van 60 uur, waarvan 20 uur voorwaardelijk, omdat hij zou hebben gescholden en geduwd. De andere jongen, die de docent zou hebben geschopt, hoorde een taakstraf van 100 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk, tegen zich eisen.

Het OM heeft in de eis tegen de eerste verdachte rekening gehouden met de gevolgen die zijn rol in de vechtpartij al voor hem heeft gehad. Zo schorste zijn school hem vooruitlopend op de strafzaak direct.

De rechtbank veroordeelde de eerste verdachte conform de eis en legde de tweede verdachte een taakstraf van 75 uur op, waarvan 40 uur voorwaardelijk. Beiden hebben een proeftijd van 1 jaar en moeten schade vergoeden aan de docent.