Gemeente Leudal


Nieuws

Rookverbod in bos- en natuurgebieden van kracht

Geniet u ook zo van de natuur? Die natuur is mooi, maar ook kwetsbaar. Een klein brandje in het bos of op de hei kan al gauw uit de hand lopen. Natuurbranden zijn grillig en moeilijk te bestrijden. Natuurbrand is wel te voorkomen, want zeventig procent van de natuurbranden ontstaat door menselijk gedrag. Daarnaast is er vanaf 1 april tot 1 oktober een rookverbod van kracht in bossen en natuurgebieden.

Voorkom brand

Iedereen weet het eigenlijk wel: roken in een droog bos mag niet. Eén weggeschoten peuk is al genoeg om een groot gebied af te laten branden. Maar ook rommel, zoals een weggegooide fles, kan brand veroorzaken. Als de zon erop schijnt kan de glasscherf als een vergrootglas werken. Verder kan een auto brandgevaar opleveren. De katalysator bv wordt erg heet. Als u de auto in droog, hoog gras wegzet, kan het gras daardoor in brand vliegen.

Wanneer?

De kans op een natuurbrand is niet het hele jaar door even groot. Dat heeft te maken met:


- Jaargetijde; In de winter en het vroege voorjaar is de sapstroom in de bomen nog niet op gang gekomen. Dat betekent dat ze erg droog zijn en daardoor snel in brand kunnen raken.

- Luchtvochtigheid; Hoe vochtiger de omgeving, hoe kleiner de kans op branden.

- Soort begroeiing; Heide is erg brandbaar. De meeste branden in natuurgebieden ontstaan dan ook daar.

- Wind; Lage begroeiing en takken die op de grond liggen, drogen door harde wind snel uit. Als er dan brand ontstaat, kan die zich snel uitbreiden.

- Seizoen; In vakantietijd is het druk in de natuurgebieden. Omdat het merendeel van de branden door menselijk handelen ontstaat, is de kans op brand dan ook groter.

Het grote gevaar van natuurbranden is de onbeheersbaarheid. Ieder klein brandje in een natuurterrein kan uitlopen op een alles verwoestende brand. Je kunt nooit voorspellen hoe het vuur zich gaat ontwikkelen, met welke kracht en met welke snelheid.

Wat kunt u doen om brand te voorkomen?

- Rook niet in het natuur- en/of bosgebied.
- Let op waar u uw auto neerzet.

- Gooi geen rommel weg.

Kijk voor meer informatie op: www.brandweerln.nl