Wetterskip Fryslân

in Fryslân

Eerste grootschalige bodemtoepassing in Fryslân

dinsdag, 26 april 2011
In de zandwinput Houkemar bij Sneek is dinsdagmiddag 19 april de eerste vracht baggerspecie gestort. Dit is de eerste grootschalige bodemtoepassing in Fryslân waarbij een zandwinput wordt opgevuld met baggerspecie. Voor het opvullen van de put is een inrichtingsplan gemaakt passende bij Besluit bodemkwaliteit (voorheen Bouwstoffenbesluit). Als toezichthouder keurde Wetterskip Fryslân het inrichtingsplan goed.

Albert Slagter van Wetterskip Fryslân is als vergunningverlener nauw betrokken bij de totstandkoming van het inrichtingsplan voor de toepassing van baggerspecie in de zandwinput Houkemar. "Door een grote inzet en overleg met de betrokken partijen is het inrichtingsplan tot stand gekomen. Het opvullen van de put is een verplichting vanuit de ontgrondingsvergunning van de provincie, de ruimtelijke ordening valt onder de gemeente Súdwest Fryslân. Wij, als Wetterskip Fryslân zijn verantwoordelijk voor de waterkwaliteit."

Een intensief traject, maar voor de verwerking van baggerspecie die lokaal vrijkomt een duurzaam alternatief. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Het Besluit bodemkwaliteit biedt het beleidskader voor het toepassen van grond en baggerspecie op of in de bodem en in het oppervlaktewater. Het is relevant voor zowel lokale overheden en handhavers als voor toepassers van grond en baggerspecie, zoals terreinbeheerders, aannemers en grondbanken.

Baggerwerk

De zandwinput wordt beheerd door de combinatie Van den Herik-Jansma BV. Het baggerwerk is voorbereid en wordt begeleid door Tijhuis Ingenieurs te Heerenveen. Opdrachtgever recreatieschap De Marrekrite heeft het werk gegund aan aannemersbedrijf Zijsling en Zonen BV te Jutrijp. Aannemersbedrijf Zijsling baggert met diverse kraanschepen en is bekend met het water en de waterbodem in het projectgebied. Het projectbureau Friese Meren van Provincie Fryslân is medefinancier voor de uitvoering van het baggerwerk.

Het symbolisch lossen van de eerste vracht in de zandwinpunt tijdens werkbezoek op dinsdag 19 april 2011

Tijdens het werkbezoek op dinsdag 19 april langs het baggerwerk en de zandwinput in de Houkemar bij Sneek werd symbolisch de eerste vracht gelost in de zandwinput.