Nederlandse Zorgautoriteit


Forse stijging kosten extreme zorgzwaarte

26-04-2011

NZa adviseert wettelijke verankering en nader onderzoek voor GGZ en V&V

Het aantal cliënten in de gehandicaptenzorg met een toeslag voor `Extreme Zorgzwaarte' stijgt sterk. De totale kosten van deze regeling zijn gestegen van EUR 37 miljoen in 2006 naar EUR 148 miljoen in 2010. Dit blijkt uit een evaluatie van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De stijging wordt veroorzaakt door een bewust steeds ruimere openstelling van de regeling en ontwikkelingen in de sector, zoals meer inzicht in de wensen en behoeften van cliënten. De NZa adviseert de minister om de regeling te verbeteren en bijvoorbeeld nader onderzoek te doen om de regeling ook open te stellen voor cliënten in de GGZ en V&V.

De regeling Toeslag Extreme Zorgzwaarte is in 2005 opgesteld voor cliënten met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking, waarvoor de kosten van zorg niet binnen de reguliere bekostiging kan worden opgevangen. Het betreft bijvoorbeeld mensen met ernstige gedragsproblemen. In 2010 is de regeling verruimd. Ook is door invoering van de zorgzwaartebekostiging een beter beeld gekregen van de zorgzwaarte, wensen en behoeftes van cliënten. Dit heeft geleid tot een forse stijging in het aantal aanvragen voor de toeslag.

De NZa ziet inhoudelijk geen reden om de toeslag beperkt te houden tot alleen de Gehandicaptenzorg: ook cliënten in de GGZ- en V&V-sector moeten een beroep op de regeling kunnen doen. De NZa adviseert VWS dan ook om eerst nader onderzoek te doen naar de omvang van die cliëntengroep en de kosten die deze uitbreiding met zich meebrengt. Ook adviseert de NZa om het proces van aanvraag tot toekennen van de toeslag te verbeteren en het huidige beleid wettelijk te verankeren.