Dienstenbond CNV

Nieuws

26 april 2011

Werkgeversvoorstellen voor de cao Reisbranche 2011

Onlangs hebben wij uw mening gevraagd over de voorstellen van CNV Dienstenbond. Een meerderheid heeft voorgestemd en daarmee zijn de conceptvoorstellen definitief. Zij gelden nu als inzet van CNV Dienstenbond voor de onderhandelingen. Inmiddels hebben wij ook de inzet van de werkgever ontvangen. Deze treft u bijgaand aan. De eerstvolgende onderhandeling vindt plaats op 12 mei 2011. Uiteraard houden wij u nauwkeurig op de hoogte.

Wij hopen snelle onderhandelingen te kunnen voeren met de werkgever. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over het proces, stel die dan vooral aan uw bestuurder Harrie de Vaan per email op het adres h.devaan@remove-this.cnvdibo.nl.

De voorstellen van de werkgevers
Bijgaand treft u de inzet van de werkgevers aan. Wij hopen de onderhandelingen niet te lang te laten duren, maar duidelijk is wel dat er een aantal lastige thema's inzitten zoals het invoeren van een schaal 8. Het zal dan ook geen makkelijke opgave zijn en de voorstellen van werkgevers liggen op punten ook ver af van de voorstellen van werknemerskant. Zo willen wij een vaste loonsverhoging en de werkgevers alleen een prestatieafhankelijke verhoging. Ook het schrappen van de seniorendagen ligt bij ons uiteraard erg gevoelig.

Pensioenfonds voor de Reisbranche
Het pensioenfonds van de Reisbranche heeft aan cao-partijen een brief gestuurd met het verzoek aan de onderhandelaars, om de situatie van het pensioenfonds mee te nemen. Door de economische crisis staat het pensioenfonds er minder goed voor en is het de vraag in hoeverre de pensioenen geïndexeerd kunnen worden. Omdat het in de Reisbranche wel vaker is voorgekomen dat de indexatie (verhoging van tegoeden en uitkeringen) niet is gelukt vanwege tegenvallende reserves, is dit een reden voor zorg. Als er te vaak niet geïndexeerd wordt, dan wordt het opgebouwde kapitaal minder waard aangezien het onvoldoende meestijgt met de inflatie. Uiteraard hebben cao-partijen het pensioenfonds uitgenodigd de brief toe te lichten. Dit is inmiddels gebeurd en het pensioenfonds geeft aan dat op basis van het huidige renteniveau de premie eigenlijk te laag is om structureel de inflatie te compenseren. Wij zullen in de onderhandelingen, zoals ook in de voorstellenbrief van CNV Dienstenbond al opgenomen was, dit onderwerp meenemen.

Mocht u naar aanleiding van bovenstaande vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder
h.devaan@remove-this.cnvdibo.nl of telefonisch op telefoonnummer: 010-2651111.