Rijksoverheid

Nederland geeft 2 miljoen euro voor noodhulp in Ivoorkust

Nieuwsbericht | 26-04-2011

UNHCR krijgt van Nederland 2 miljoen euro om mensen die op de vlucht zijn geslagen voor het geweld in Ivoorkust op te vangen en te voorzien van eerste basisbehoeften als schoon drinkwater, voeding en sanitatie. Nederland reageert daarmee op een noodhulpverzoek van de Verenigde Naties.

De humanitaire situatie in Ivoorkust blijft zorgelijk. In het westen van het land bevinden zich op dit moment ongeveer 200.000 ontheemden. Zij hebben dringend behoefte aan noodhulp en verkeren bovendien in een zeer onveilige situatie vanwege het risico van etnisch geweld. UNHCR gaat haar capaciteit in dit gebied uitbreiden om deze mensen te helpen.

In totaal zijn ongeveer een miljoen mensen het geweld in Ivoorkust ontvlucht. Het overgrote deel van hen bevindt zich nog in het land. Ongeveer 165.000 Ivorianen zijn naar buurlanden gevlucht.

Nederland heeft eerder dit jaar 1 miljoen euro bijgedragen aan UNICEF in Liberia voor opvang van vluchtelingen uit Ivoorkust en 300.000 euro aan het Internationale Rode Kruis (IFRC) voor medische zorg in de regio.