Ingezonden persbericht


DE BALIE PERSBERICHT

Voorlichting vs. Journalistiek
debat met o.a. Bas Heijne en Kay van der Linde

dinsdag 26 april, 20.00 uur in De Balie

De communicatiebranche in Nederland is de laatste jaren flink gegroeid - niet alleen kwantitatief, maar ook qua professionaliteit. De professionele journalistiek neemt daarentegen in omvang af. Webmedia hebben vooralsnog deze achteruitgang niet kunnen compenseren wanneer het gaat om eigen nieuws, analyses en achtergrondjournalistiek. Deze ontwikkelingen lijken het de pr-medewerkers en voorlichters makkelijker te maken de informatiestromen naar hun hand te zetten. Bovendien zijn er steeds meer mogelijkheden om de onafhankelijke journalistiek te omzeilen en de eigen boodschap via andere media de wereld in te sturen. Het gevaar dreigt dat op deze wijze over tien jaar de onafhankelijke journalistiek uitgestorven is. Terwijl een democratie niet zonder een sterke professionele journalistiek kan. Zo bezien hebben pr en voorlichting een ondermijnende invloed op zowel de journalistiek als de publieke sfeer. Organisaties en instellingen die ruim beschikken over pr-medewerkers en middelen - in casu de overheid en het bedrijfsleven - hebben veel makkelijker toegang tot de media dan kleinere instellingen en non-profitorganisaties. De toegankelijkheid en evenwichtigheid van het publieke debat nemen daardoor af, wat vanuit democratisch oogpunt onwenselijk is. Volgens sommigen zal dit probleem vanzelf verdwijnen, omdat met het web een nieuwe publieke sfeer aan het ontstaan is. Dat kan wel eens een nare illusie blijken te zijn. Want of het nu gaat om krant, omroep of internet, de behoefte aan een onafhankelijke, professionele informatievoorziening zal blijven bestaan. Juist daarom zal de journalistiek zich meer rekenschap moeten geven van haar omgang met de communicatiebranche.

Stelling 1: De professionele, onafhankelijke journalistiek zou zich veel beter moeten wapenen tegen de groeiende invloed van voorlichters, pr-adviseurs en communicatiemedewerkers. Stelling 2: Overheid en bedrijfsleven dragen met hun pr- en communicatiebeleid bij aan een ondermijning van de professionele journalistiek en de publieke sfeer.

Een debat onder leiding van Lennart Booij. Met o.a. Kay van der Linde, Bas Heijne, Marc Chavannes, Joost Oranje en Tino Wallaart.

In samenwerking met BKB en de UvA


Noot voor redacties

Noot voor de redactie: onderstaande informatie is

Ingezonden persbericht