Waterschap Reest en Wieden


duidelijk zichtbaar in beheergebied Reest en Wieden

Verbetering waterkwaliteit duidelijk zichtbaar in beheergebied Reest en Wieden

Gebleken is dat de kwaliteit van het oppervlaktewater in midden- Zuidwest Drenthe en Noordwest Overijssel de afgelopen jaren aantoonbaar is verbeterd. Dit blijkt uit de onlangs opgestelde watersysteemrapportage van het waterschap Reest en Wieden. Deze verbetering is onder meer te danken aan optimalisatie van een aantal rioolwaterzuiverings-installaties en aanpassing van het landelijke mestbeleid.

Eens in de twee jaar stelt het waterschap Reest en Wieden een watersysteemrapportage op. Hierin staat informatie over ontwikkelingen in de ecologie van het watersysteem aan de hand van meetgegevens. Het bestuur van het waterschap gebruikt de resultaten uit deze rapportage om zijn watersysteembeheer en beleid op af te stemmen.

Effecten klimaatverandering duidelijk zichtbaar

De effecten van de klimaatverandering zijn inmiddels ook duidelijk zichtbaar in dit beheergebied. Dit blijkt vooral uit de verhoging van de gemiddelde oppervlaktewatertemperatuur in de afgelopen dertig jaar.

Reest en Wieden rapporteert dat dit gevolgen heeft voor het watersysteem. Hierbij gaat het onder meer over de kans op toename van meststoffen in het oppervlaktewater en het inspelen op de gevolgen van temperatuurverhoging in de zomermaanden.

Terugdringen fosfaat blijft aandachtspunt

Ondanks de gunstige ontwikkelingen, blijft het terugdringen van fosfaat in ons oppervlaktewater een belangrijk aandachtspunt. Het waterschap meldt dat dit met name geldt voor de wateren in Noordwest-Overijssel (boezemgebied).

De watersysteemrapportage is te downloaden via deze website: http://www.reestenwieden.nl/bestuur_en/waterbeheerplan