Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 26 april 2011

Vragen van de leden Timmermans en Dikkers (beiden PvdA) over het aanhoudende geweld in Nigeria

aan de Minister van Buitenlandse Zaken


1.
Kent u de vele berichten over het aanhoudende en systematische geweld, in het noorden van Nigeria, tegen de aanhangers van de herkozen president Goodluck Johnson? (http://www.nytimes.com/2011/04/19/world/africa/19nigeria.html?_r=1&scp=2&sq=nigeria&st=cse)
2.
Deelt u de mening dat dit geweld overigens vrij en eerlijk verlopen verkiezingen achteraf dreigt te ondermijnen en steeds grotere verdeeldheid in Nigeria veroorzaakt?
3.
Worden Christenen op grote schaal door boze moslims afgeslacht in het noorden, omdat de moslims boos zijn omdat "hun" kandidaat de verkiezingen heeft verloren, waarbij zij veronderstellen dat dit door fraude is gebeurd? Zo ja, waarom slagen de internationale waarnemers er dan niet in de boodschap te laten landen dat de verkiezingen vrij en eerlijk zijn verlopen? Wat kan de internationale gemeenschap doen om die boodschap wel voor het voetlicht te krijgen?
4.
Zijn de meeste daders van slachtpartijen en gruwelijke verminkingen jongens, adolescenten nog, die aan het moorden slaan omdat zij te horen krijgen dat hun uitzichtloze situatie wordt veroorzaakt door achterstelling door Christenen? Op welke wijze kan de EU, kan de internationale gemeenschap de Nigeriaanse nationale en regionale autoriteiten ondersteunen om deze spiraal van geweld te doorbreken?
5.
Kan de EU niet een ontmoeting tot stand brengen tussen president Johnson en diens uitdager Buhari, met als inzet een gezamenlijke verklaring dat de uitkomst van de verkiezingen dient te worden geaccepteerd en dat beide leiders zullen optreden tegen geweld vanuit de eigen achterban?
6.
Welke instrumenten kan de EU, kan de internationale gemeenschap inzetten om het Noorden van Nigeria weer enig perspectief op (economische) ontwikkeling te bieden, ten einde langs die weg een duurzaam de escalatie van geweld te doorbreken, alsmede radicale moslimgroeperingen de wind uit de zeilen te nemen?
7.
Bent u bereid deze kwestie actief op de EU en de VN agenda te zetten, zodanig dat er snel concrete stappen worden ondernomen?




Partij van de Arbeid