Gemeente Millingen


Leerlingen Martinusschool herdenken

Kinderen legden in 2010 een krans

De leerlingen uit de groepen 7 en 8 van basisschool St. Martinus herdenken op dinsdag 26 april om 14.00 uur de burgers en militairen die in Nederland of elders in de wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogsituaties of bij vredesoperaties.

Ze doen dat bij het monument dat de bevolking van Millingen aan de Rijn moet herinneren aan de oorlog 1940-1945.

Dit monument heeft de school in 1989 geadopteerd. De school heeft daarbij aan de Stichting "Februari `41" beloofd dat zij gedurende vijftien jaar zouden zorgen voor het levend houden van de betekenis van het monument in de Millingse gemeenschap. Dit wordt gedaan door de leerlingen te vertellen over de ontstaansgeschiedenis van het monument.
Daarnaast praten de docenten met de leerlingen over het begrip vrijheid en over de gevaren en bedreigingen van onze democratie.

De school is na die vijftien jaar niet gestopt met het herdenken. Ook in de afgelopen periode is er in de groepen 7 en 8 aandacht besteed aan vrijheid en hebben de leerlingen een projectboekje gemaakt. Op dinsdag 26 april om 14.00 uur houdt de school met de leerlingen en de burgemeester een herdenkingsbijeenkomst bij het monument. De directeur van de school en de burgemeester houden een toespraak. Namens de school wordt er een bloemstuk bij het monument gelegd. De kinderen lezen zelfgemaakte gedichten voor en zingene en vredeslied.