Wielrenner Maas van Beek boos over gestolen idee Non-Stop Webshops


"We trekken de integriteit van de initiatiefnemers in twijfel".

BARNEVELD, 20110426 -- Sinds begin november 2011 wordt een uniek online concept door het bedrijf Non-Stop Webshops uit Barneveld ter beschikking gesteld aan de fietsenbranche. Fietsenhandelaren worden in staat gesteld om een webshop in fietsonderdelen en accessoires aan te bieden zonder dat zij zich over het beheer, marketing, verkopen en leveringen druk hoeven te maken. Met enige verwondering is dan ook kennisgenomen van een vergelijkbaar initiatief van de Fietsvakshop.'Dit is een kwalijke zaak', volgens Maas van Beek, we zijn dan ook teleurgesteld en trekken de integriteit van de initiatiefnemers dan ook in twijfel.

Heel erg verrast was ik niet, in het “veld” had ik al iets over gehoord over een landelijk dekkend webshop systeem wat achteraf niks anders dan een kopie is van datgene wat wij al in oktober hebben gelanceerd. In een artikel van de Telegraaf komt fietshandelaar Dirk Methorst uit Veenendaal aan het woord en stelt het idee als het zijne voor. Opvallend is dat na overleg met leveranciers uit Veenendaal, waar letterlijk de vraag werd geponeerd 'en wat als wij het nou zelf doen?', de heer Methorst uit Veenendaal nu met een vergelijkbaar concept komt. ‘Dat hij nu met het idee aan de haal lijkt te gaan maakt het me wel erg boos en roept vragen over zijn manier van werken en intenties op', aldus Maas van Beek.

Mijn compagnon Johnny van der Stouwe is vorig jaar op het idee gekomen om een dealernetwerk te creëren voor de Fietsvakhandel, aan de realisatie is hard gewerkt sinds juli 2010. Al in oktober zijn we begonnen met een campagne door 3000 dealers aan te schrijven. 'Ik was er meteen heilig van overtuigd dat juist in de fietsenbranche nog kansen liggen op de online markt want ik heb hier veel know how liggen', geeft de uitvinder van onder andere de Shutlle verstelbare stuurpen voor de gewone fiets van Gazelle en UCI Werelduurrecordhouder achter de derny een soort bromfiets (66.288 km in een uur). Inmiddels staan 20 tal webwinkels in hun eigen huisstijl online met een assortiment van maar liefst 31.000 wielerartikelen en dit worden er dit jaar nog 80.000. Met een groot aantal anderen in de branche zijn de onderhandelingen in een vergevorderd stadium.

De shops van de fietsenhandelaren worden voornamelijk door Hartje beleverd, de grootste groothandel uit Duitsland en zodra wij de Benelux  dekkend hebben gaan we ook voor Duitsland en zelfs Europees. De aanmeldingen van nieuwe abonnees, die slechts €39 per maand betalen per shop, stromen binnen. De concurrent heeft een prijspeil wat twee- en een half keer zo hoog ligt, waarom? Het hoort een laagdrempelig initiatief te zijn. Met enige regelmaat worden nieuwe leveranciers toegevoegd, met een flink aantal worden onderhandelingen gevoerd of zijn we uitgenodigd om te komen praten. Zij zien en beamen hoe professioneel het systeem is opgezet, maar ook dat inkoop neutraal is in tegenstelling tot concurrent Dirk Methorst die zich bind aan leveranciers. Wij bieden de fietshandelaren exclusiviteit in hun woonplaats of regio en de bedoeling is om dit jaar het landelijk dekkend netwerk te hebben met zo'n 300 dealers.

Prijzen, gemak en kwaliteit bepalend voor online verkopen

Methorst geeft in het interview aan dat hij niet de prijzenoorlog wil aangaan met stunters op het internet, maar om de parallelle en grijze handel tegen te gaan moeten consumenten hun artikelen online kunnen kopen tegen concurrerende prijzen. De strijd tegen de prijserosie zal anders nooit worden gewonnen, Methorst zal met zijn prijsniveau altijd achter de feiten blijven aanlopen. De consument vergelijkt bij veel artikelen de prijzen. Het unieke karakter en de keus van inkoopkanalen, garanderen enerzijds een gezonde marge voor de fietshandelaar en anderzijds een goede prijs/-kwaliteitverhouding en no-nonsense garantievoorwaarden voor de consument. We kunnen concurreren met de parallel handel en zij krijgen bij ons systeem absoluut de service en garantie van hun vakhandelaar besluit van Beek positief vooruitkijkend. Positief denken en wilskracht is Maas van Beek niet vreemd; hij heeft tot twee maal  toe kanker overwonnen en is houder van diverse wereldrecords op de racefiets  hard achter een brommer rijden. Dezelfde energie en wilskracht gebruikt hij om dit initiatief uit te dragen. De overtuiging dat het echt wat toevoegt en brengt voor de branche is dan ook stellig en komt voort uit de liefde voor de sport, maar ook uit de oprechte wil om iets terug willen doen voor de sector en de mensen die hem zoveel hebben gebracht.

Voorbeeld dealershop; http://Balk.UwFietsenOnderdelenDealer.nl  of www.hetfietsonderdelenhuis.nl