Kans voor IJburg: haal Duintjer


AMSTERDAM OOST, 20110426 -- De huidige huurders van het Amsterdamse Duintjer CS kunnen terecht op IJburg, dat vindt D66. Voor de bijna 200 creatieve ondernemers sluiten op 30 juni de deuren van het pand aan de Vijzelstraat, terwijl er op IJburg bedrijfsruimten in alle vormen en maten in overvloed aanwezig zijn. D66 roept het bestuur van het stadsdeel op hier snel actief mee aan de slag te gaan.

Op IJburg staat ruim 20.000 m2 . Oorzaken hiervoor zijn onder meer de crisis en  de vertraging  van de aanleg van de tweede fase van  van IJburg. Dit biedt volgens D66 tegelijk een kans.  Het is tegenwoordig heel gewoon creatieve ondernemers en start-ups tijdelijk te huisvesten in bestaande leegstaande gebouwen. Voorbeelden daarvan zijn het pand aan de Vijzelstraat en het voormalige Volkskrantgebouw aan de Wibautstraat. Waarom zou dat niet kunnen in een nieuwe wijk op nieuw land?”, vraag Jan-Bert Vroege van D66 zich af.

IJburg biedt alle faciliteiten die ook in het centrum van de stad te vinden zijn. Daarnaast is er voldoende ruimte, strand en water en heerst er nog een pioniersmentaliteit die creatievelingen kan inspireren. Daarnaast zou de komst van nieuwe creatieve ondernemers de bedrijvigheid van IJburg ten goede komen. “IJburg is ooit aangelegd als een nieuw stuk stad waar wonen, werken en recreëren elkaar afwisselen, maar dreigt door de leegstand een woonwijk te worden. Het aantrekken van deze potentiële nieuwe huurders, al dan niet tijdelijk, kan een boost geven die IJburg op dit moment goed kan gebruiken. 

D66 Amsterdam Oost heeft het bestuur van stadsdeel opgeroepen hier nu snel werk van te maken. “We roepen de portefeuillehouder op om alle betrokken partijen actief te benaderen en te faciliteren dat vraag en aanbod beter op elkaar aan te sluiten,” zegt Vroege. Dit is een unieke kans voor IJburg en Oost om het stadsdeel verder uit te bouwen tot het creatieve hart van Amsterdam.





Ingezonden persbericht