Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam


26/4

Promotie

Kirstin Heutinck: 'Recognition of infection and inflammation in the kidney'. Promotores zijn prof.dr. R.J.M. ten Berge, hoogleraar Inwendige Geneeskunde in het bijzonder klinische immunologie en prof.dr. R.A.W. van Lier, hoogleraar Experimentele Immunologie. Co-promotor is dr. J. Hamann.
Door een virale infectie functioneert een getransplanteerde nier minder goed. Naast immuuncellen (T-cellen) leveren ook nierepitheelcellen een actieve bijdrage aan zo'n ontstekingsreactie. Deze cellen beschikken over specifieke receptoren die dubbelstrengs (ds) RNA herkennen. dsRNA fungeert als waarschuwingsteken voor de aanwezigheid van een virus en zet nierepitheelcellen aan tot productie van cytokines en interferonen. Deze signaalstoffen spelen een essentiële rol bij het alarmeren van het immuunsysteem en het remmen van virale vermenigvuldiging in de cel. Daarnaast beïnvloedt dsRNA de expressie van eiwitten die geprogrammeerde celdood (apoptose) veroorzaken. T-cellen ruimen virusgeïnfecteerde cellen op door apoptose te induceren. De gevoeligheid van nierepitheelcellen voor aanvallen van T-cellen verandert na herkenning van dsRNA.
Tijd: 14.00 uur


Alle promoties van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam vinden plaats in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, en bij grote belangstelling in de aula van de universiteit, Lutherse Kerk, Singel 411 te Amsterdam. Oraties vinden plaats in de aula.



Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam