Advocaat Endtz rekent op BNR af met “uurtje factuurtje”


AMSTERDAM, 20110422 -- Het programma Juridische Zaken op BNR Nieuwsradio gaat aanstaande dinsdag over het declaratiemodel voor advocaten, het zogenaamde “uurtje factuurtje”. De redactie van BNR heeft advocaat Antoine Endtz, oprichter van het recent geopende advocatenkantoor Endtz & Co, uitgenodigd omdat hij sterk stelling neemt tegen het systeem. Endtz is van mening dat de hoge uurtarieven hebben geleid tot een onnodige kloof tussen ondernemers en de advocatuur en dat dit tot een verlies van vertrouwen heeft geleid. Uit recent onderzoek van de universiteit van Groningen is gebleken dat men in Nederland minder vertrouwen heeft in zijn advocaat dan in de loodgieter.

“Ondernemers bedenken zich tegenwoordig wel drie keer voordat zij een advocaat bellen om advies te vragen”, stelt Endtz, “Op de achtergrond horen zij de meter tikken, terwijl het van te voren niet duidelijk is hoe hoog de rekening uiteindelijk zal worden. Advocaten die op urenbasis declareren, hebben er bovendien baat bij om zaken te laten escaleren, want dan verdienen zij er meer aan. Hoewel dit systeem in feite achterhaald is en het bedrijfsleven jaarlijks vele tientallen miljoenen kost, zijn wij het eerste en tot nu toe het enige kantoor in Nederland dat uitsluitend werkt op basis van te voren overeengekomen vaste prijzen per project.”

Endtz & Co legt de nadruk op preventie en biedt daarnaast ook juridisch management aan op abonnementsbasis. Op dit moment werken er bij Endtz & Co vijf gespecialiseerde advocaten en het kantoor voorziet een verdere uitbreiding in de komende maanden. Dat Endtz & Co een voortrekkersrol vervult is duidelijk, maar of het kantoor er in zal slagen om een trend te zetten met een nieuw en naar eigen overtuiging beter declaratiemodel zal de ervaring moeten leren. Endtz: “De eerste signalen die wij hebben gekregen vanuit onze klantenkring, de retailsector, zijn in ieder geval zeer positief.”

De uitzending van Juridische Zaken op BNR begint om 19.30 uur. Naderhand wordt het programma herhaald en kan het programma ook nog via de site van BNR worden beluisterd en zelfs als podcast worden gedownload. Voor meer informatie zie www.endtzco.com





Endtz & Co