Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 21-04-2011

AVRO CLOSE UP: 'ANTONI GAUDÍ - DE SAGRADA FAMÍLIA'

De Catalaanse architect Antoni Gaudí begint in de negentiende eeuw aan zijn meest ambitieuze project: de Sagrada Família kerk in Barcelona. 43 jaar lang werkt de architect aan de unieke kerk maar hij weet hem nog niet voor een kwart af te bouwen. Voor zijn opvolgers blijkt de uitdaging nóg groter. Sinds de jaren tachtig echter lijken revolutionaire, nieuwe technieken de voltooiing van de basiliek eindelijk onder handbereik te brengen.

Tijdens de bouw van zijn meesterwerk, de Sagrada Família kerk in Barcelona, realiseert architect Antoní Gaudí zich dat hij het project vóór zijn dood niet meer af zal krijgen. Om ervoor te zorgen dat toekomstige generaties deze taak wél kunnen volbrengen, maakt hij modellen die het ingenieuze geometrische systeem verhelderen dat ten grondslag ligt aan vorm en structuur van de kerk. Maar in 1926 overlijdt de architect vroegtijdig en enige jaren later worden tijdens de Spaanse burgeroorlog de kostbare ontwerpmodellen vernietigd.

Gaudí's opvolgers zien zich jarenlang voor een raadsel gesteld bij het verder bouwen aan de kerk. In 1979 vindt er echter een doorbraak plaats. Twee van de architecten die met Gaudí gewerkt hebben ontmoeten de 23-jaar oude Nieuw-Zeelandse architect Mark Burry en geven hem de kans om de geheime code van de meester te ontcijferen. Stukje bij beetje begint Burry op papier Gaudí's plannen te reconstrueren. Om het tijdrovende proces te versnellen zet hij vervolgens software uit de vliegtuigindustrie in en dát betekent een complete transformatie voor het bouwproces. Bovendien blijkt nu ook hoe verbluffend geniaal Gaudi's ontwerp voor de Sagrada Família eigenlijk is.

In de documentaire 'Antoni Gaudí - De Sagrada Família' vertelt Mark Burry over de enorme uitdaging die hij de afgelopen decennia samen met de rest van het bouwteam te lijf gegaan is. Voor het eerst in de geschiedenis komt de voltooiing van de Sagrada Família nu dichtbij door de combinatie geavanceerde 21ste-eeuwse technologie met ambachtelijke technieken.

Regisseur: Polly Watkins
Een film van CIRCE Films en Splice Limited Production, ontwikkeld en geproduceerd met behulp van Film Victoria en Screen Australia met steun van Television New Zealand en New Zealand on Air.

'Antoni Gaudí - De Sagrada Família': dinsdag 26 april om 23.00 uur bij de AVRO op Nederland 2.



Ingezonden persbericht