Provincie Utrecht

Provincie Utrecht bestrijdt eikenprocessierups

Onder het motto 'voorkomen is beter dan genezen' begint de provincie Utrecht op 26 april met het preventief bestrijden van de eikenprocessierups die zijn nesten zou kunnen gaan bouwen in de eikenbomen langs de Utrechtse provinciale wegen. De bestrijding zal circa zeven dagen in beslag nemen.

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Nadat de rups zich verpopt heeft tot vlinder, legt zij in de maanden augustus en september haar eitjes in de toppen van voornamelijk zomereiken. Na de winter komen in het voorjaar de jonge rupsen uit de eitjes te voorschijn. Na de het derde stadium van vervelling, komen de brandharen. Als de menselijke huid in aanraking komt met deze brandharen, is de kans groot dat er een allergische reactie ontstaat, zoals jeuk, branderigheid, roodheid en zwelling.

Preventieve bestrijding
"Uit ervaring van voorgaande jaren weten we welke bomen favoriet zijn bij de processierupsen," laat Jan van der Pol van de provincie Utrecht weten. "We behandelen deze bomen nu in een vroeg stadium om te voorkomen dat de eikenprocessierups zich daar opnieuw nestelt." Het gaat om ruim 2000 eiken waaruit de provincie in vorige jaren nesten heeft verwijderd en om nog wat locaties die 'verdacht' zijn.

Bekijk voor een overzicht van de wegen waar de bomen staan en meer informatie over de bestrijding het volledige persbericht.

Voor persinformatie:
clara.van.foreest@provincie-utrecht.nl, (030) 258 33 19 / 06 - 18 07 83 55

Voor algemene informatie:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11