Gemeente Bronckhorst Gemeente wil samen met belangenverenigingen in Baak, Kranenburg, Vorden en Wichmond plan maken voor omvorming openbaar groen

In het groenstructuurplan van de gemeente is opgenomen op welke manier we het openbaar groen in Bronckhorst de komende jaren willen onderhouden. Dit plan is onder andere in samenspraak met een klankbordgroep van inwoners tot stand gekomen. Eén van de onder-delen van het plan is het omvormen van grote heestervakken naar gazon, waarmee de gemeente een besparing op de onderhoudskosten van het openbaar groen realiseert, maar de omgeving wel groen houdt. Vorig jaar zijn we gestart met dit project. In Zelhem is het groen omgevormd en in Steenderen deels. Het andere deel (20%, opp. 3.000 m2) van de heestervakken onderhouden inwoners sinds dit jaar zelf. Een inzet die we zeer waarderen en onder meer dankzij grote inzet van de dorpsbelangenvereniging in Steenderen tot stand is gekomen.

Hoe verder in andere delen van Bronckhorst?
Binnenkort wil de gemeente aan de slag met de omvorming in Baak, Kranenburg, Vorden en Wichmond. Ook hier willen we van een deel van het openbaar groen omvormen (o.a. heestervakken) tot gras. Om de mening van inwoners hierover te peilen, willen we met hen in overleg. Wethouder Paul Seesing: "Daarom gaan we nog voor de zomer samen met de (dorps)belangenverenigingen in die kernen in gesprek. We nemen hen graag mee langs het groen, waarna we een plan maken voor de omvorming." De uitkomsten leggen we vervolgens na de zomer aan de inwoners voor. Onderhoud door buurtbewoners zelf is mogelijk in onze gemeente. In Steenderen is dit nu succesvol ingevoerd. Seesing: "Samen met buurtbewoners aan de slag in het groen in de buurt is gezellig en sociaal, veel mensen in Steenderen zijn enthousiast!"

Hengelo (Gld), 26 april 2011