Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

16 uitspraken gevonden pagina: 1 2
1. 200807503/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 27 april 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Natuurbeschermingswet
inhoudsindicatie:

(Natuurbeschermingswetvergunning voor windturbines Sabina Henricapolder) Uitspraak over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend voor drie windturbines in de Sabina Henricapolder. De vergunning is verleend aan Agro Wind in Moerdijk. De turbines komen op een afstand van 500 meter te staan van het beschermde natuurgebied 'Krammer-Volkerak'. De stichting Buurtcomité Sabinapolder is tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft in een tussenuitspraak van 21 juli 2010 geoordeeld dat het provinciebestuur onderzoek had moeten doen naar de gevolgen van de turbines voor de weidsheid en ongereptheid van het natuurgebied 'Krammer-Volkerak'. Die uitspraak met zaaknummer 200807503/T1/1 is te vinden op de site. In september 2010 heeft het provinciebestuur het gebrek dat de Raad van State in zijn uitspraak constateerde, proberen te herstellen. De stichting heeft daarop in november 2010 een reactie gegeven. De Raad van State zal nu beoordelen of het provinciebestuur op een goede manier gevolg heeft gegeven aan de tussenuitspraak van september 2010 en een einduitspraak doen in deze zaak.
2. 200907712/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 27 april 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Limburg
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Fortunastadion e.o.' van de gemeente Sittard-Geleen) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Sittard-Geleen van het bestemmingsplan 'Fortunastadion e.o.'. Het plan heeft betrekking op het voetbalstadion van Fortuna Sittard en de directe omgeving van het stadion. Het plan maakt in het gebied een supermarkt, detailhandel in sportartikelen, sportieve recreatie, een horecabedrijf, maatschappelijke voorzieningen en kantoren mogelijk. Plus Vastgoed B.V., de Vereniging van Eigenaren van Commerciële Ruimten in de Salmstraat en de vereniging Geleen Promotions zijn het niet eens met het bestemmingsplan. Zij vinden dat het bestemmingsplan geen detailhandel bij het stadion moet toestaan. Volgens hen heeft de gemeenteraad er vanwege financieel-economische redenen voor gekozen detailhandel toe te staan. Ook vinden zij dat detailhandel op die plek in strijd is met provinciaal beleid. Verder vrezen zij 'duurzame ontwrichting van het winkelaanbod' door de komst van de nieuwe winkels. Het nieuwe winkelaanbod zou leiden tot leegstand in en achteruitgang van het centrum van Geleen. Bovendien zou de gemeenteraad in het bestemmingsplan geen eisen mogen stellen aan de soort winkels die zich bij het stadion mogen vestigen. Ten slotte hebben Plus Vastgoed B.V. en Geleen Promotion aangevoerd dat het onderzoek naar de gevolgen van het plan voor de luchtkwaliteit onvolledig is en dat verboden staatssteun is verleend aan Fortuna Sittard en de projectontwikkelaar. Daarom zijn ze in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 4 februari jl. op zitting behandeld.
3. 200909739/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 27 april 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Verlengde Oersebaan, 1e fase Westelijke OntsluitingsRoute' van de gemeente Veldhoven) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Veldhoven van het bestemmingsplan 'Verlengde Oersebaan, 1e fase Westelijke OntsluitingsRoute'. Het plan maakt de aanleg van de Verlengde Oersebaan mogelijk ten westen van de gemeente Veldhoven. De Verlengde Oersebaan vormt het noordelijke gedeelte van de voorgenomen Westelijke Ontsluitingsroute. Deze Westelijke Ontsluitingsroute wordt aangelegd om de doorstromingsknelpunten rondom Veldhoven op te lossen. Ook wil de gemeenteraad de woningbouwlocatie Zilverackers en bedrijventerrein Habraken met deze weg ontsluiten. Een echtpaar uit de gemeente verzet zich tegen het bestemmingsplan en is daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen ontbreekt de noodzaak om de weg aan te leggen. Zij vinden dat de gemeente de keuze voor de aanleg van de weg beter had moeten onderbouwen. Verder zou een goed leefklimaat niet meer zijn gegarandeerd. Ook tast de nieuwe weg het omliggende natuurgebied aan, aldus het echtpaar. Bovendien zou het bestemmingsplan financieel niet uitvoerbaar zijn. De Raad van State heeft de zaak op 10 maart jl. op zitting behandeld.
4. 201001430/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 27 april 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'De Drie Dorpen, fase 2 Zilverackers' van de gemeente Veldhoven) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Veldhoven van het bestemmingsplan 'De Drie Dorpen, fase 2 Zilverackers'. Het plan maakt onder meer de bouw mogelijk van maximaal 1.550 woningen in het uitbreidingsgebied Zilverackers. Voor dit gebied ten westen van Veldhoven is eerder het Masterplan Veldhoven-West vastgesteld, dat nader is uitgewerkt in de Structuurvisie Zilverackers. Eén van de onderdelen van de Structuurvisie is de ontwikkeling van drie nieuwe dorpen in het groen in de Zonderwijkse Akkers. Om dit planologisch mogelijk te maken is het bestemmingsplan opgesteld. Het plan bevat de verplichting om het plan voor de drie dorpen en het groen dat tussen de dorpen ligt op een later moment uit te werken. Een aantal inwoners van Veldhoven en een tuincentrum zijn tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het tuincentrum is het niet eens met de bestemming die het achterste deel van zijn perceel heeft gekregen. Hierdoor zou het in zijn bedrijfsvoering worden belemmerd. Volgens de inwoners is de woningbehoefte door de gemeente niet goed onderzocht. Verder zou een goed leefklimaat niet meer zijn gegarandeerd. Ook tasten de nieuwe woningen het omliggende natuurgebied aan, aldus de inwoners. Verder betwijfelen zij of het plan kan doorgaan, omdat er veel grondeigenaren zijn die nog moeten worden 'uitgekocht'. Bovendien zou het gebied waar Zilverackers is gelegen, 'een archeologische goudakker' zijn waarin vondsten worden verwacht van onder meer overblijfselen uit de Romeinse tijd. Een andere inwoner vindt het bestemmingsplan niet duidelijk genoeg, omdat er nog te veel zaken moeten worden uitgewerkt in uitwerkingsplannen. Hierdoor zou onzeker zijn of hij zijn tuin zal mogen houden of niet. De Raad van State heeft de zaak op 10 maart jl. op zitting behandeld.
5. 201002954/1/M3
datum van uitspraak: woensdag 27 april 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Vaststelling 'Rondweg Oudenbosch' van de gemeente Halderberge) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Halderberge van het bestemmingsplan 'Rondweg Oudenbosch'. Het plan maakt de aanleg van een nieuwe rondweg mogelijk. Op dit moment rijdt het doorgaande verkeer op de N641 door Oudenbosch, maar door het toegenomen verkeer op deze weg zijn ook de problemen groter geworden, aldus de gemeente. Zo leidt het verkeer tot geluidhinder en tot problemen met de luchtkwaliteit. Daarnaast belemmert het vele verkeer de verkeersveiligheid en een goede doorstroming. De nieuwe weg wordt ten zuiden van Oudenbosch aangelegd. De Stichting Rondweg Oudenbosch, een melkveebedrijf en een aantal omwonenden zijn tegen dit plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Naast een aantal procedurele bezwaren, maken zij zich zorgen over de luchtkwaliteit, geluidsoverlast en geuroverlast als gevolg van de aanleg van de weg. Ook kunnen zij zich niet vinden in de keuze voor het tracé van de rondweg. Volgens hen wijkt het gekozen tracé af van het tracé dat in het uitgebreide milieuonderzoek als beste naar voren kwam. Volgens hen is de noordelijke variant voor de rondweg in alle opzichten een beter alternatief. De melkveehouderij zal een deel van zijn gronden moeten afstaan om de rondweg te realiseren. Het bedrijf is bang dat een goede bedrijfsvoering daarna niet meer mogelijk zal zijn. Zie ook de uitspraak met zaaknummer 201003194/1 die de Raad van State op woensdag 27 april 2011 eveneens openbaar maakt. Die uitspraak gaat over de hogere geluidswaarden die het college van burgemeester en wethouders van Halderberge voor een aantal woningen langs het tracé heeft vastgesteld. De eigenaren van een woning aan de Vaartweg in Oudenbosch zijn tegen dit besluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft beide zaken op 1 maart jl. op zitting behandeld.
6. 201006340/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 27 april 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Schadevergoeding
inhoudsindicatie:

(Verzoek om schadevergoeding vanwege weigering vergunning voor kokkelvisserij) Uitspraak over de weigering door de toenmalige minister van LNV om schadevergoeding te geven aan de Coöperatieve Producentenorganisatie van de Nederlandse Kokkelvisserij. De minister heeft eerder geweigerd een vergunning te geven voor het opvissen van kokkels in de Oosterschelde in het najaar van 2008, omdat sprake was van een voedseltekort voor met name de scholeksters die in het gebied foerageren. De Producentenorganisatie vindt dat de minister de voedselbehoefte van de vogels te hoog had ingeschat. Als gevolg daarvan konden de vissers niet op kokkels vissen. Dit heeft geleid tot omzetderving, aldus de producentenorganisatie. De Producentenorganisatie is tegen het besluit van de minister in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij betwist dat de schade die geleden is tot het normaal maatschappelijk risico behoort. Zij vindt ook dat zij met de 'koude sanering' van de kokkelvisserij in de Oosterschelde geen rekening had kunnen en hoeven houden. Dit komt vooral doordat de wijziging van het beleid niet vooraf was aangekondigd. De organisatie vindt het bovendien niet eerlijk dat de kokkelvisserij in de Waddenzee wél volledig is uitgekocht. Zie ook de uitspraken met zaaknummers 201003483/1, 201006337/1 en 201006339/1 die de Raad van State eveneens op 27 april 2011 openbaar maakt. Die zaken gaan over de schadevergoedingsverzoeken voor de jaren 2004, 2005 en 2007. De Raad van State heeft deze vier zaken tegelijkertijd op 24 februari jl. op zitting behandeld.
7. 201006764/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 27 april 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Gelderland
inhoudsindicatie:

(Vaststelling bestemmingsplan voor recreatiegebied Kievitsveld in gemeente Epe) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Epe van het bestemmingsplan 'Buitengebied 2e partiële herziening' (recreatiegebied Kievitsveld). Het plan maakt extra bebouwing en groepsaccommodatie mogelijk op een kampeerterrein in het gebied Kievitsveld. Twee omwonenden zijn tegen dit plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat het bestemmingsplan in strijd is met provinciaal beleid, omdat volgens dat beleid alleen dagrecreatie en geen verblijfsrecreatie in het gebied zou zijn toegestaan. Ook zouden de mogelijkheden voor horeca in het gebied te ruim zijn, aldus de inwoners. Zij vrezen verder verkeers- en parkeeroverlast, vermindering van hun rust en privacy en overlast van rondhangende jongeren. De Raad van State heeft de zaak op 24 maart jl. op zitting behandeld.
8. 201007884/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 27 april 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Spoorzone, na herziening' van de gemeente Delft) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Delft van het bestemmingsplan 'Spoorzone, na herziening'. Het bestemmingsplan Spoorzone maakte al herontwikkeling van de spoorzone mogelijk in het centrum van Delft met de bouw van een viersporige spoortunnel, ongeveer
1.500 nieuwe woningen, 50.000 m² kantoren, waaronder een stadskantoor en een nieuw station. Ook kon op grond van dat plan het bestaande spoor gedeeltelijk naar het oosten worden verlegd. De gemeenteraad heeft dat bestemmingsplan gedeeltelijk herzien naar aanleiding van een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van april 2008. Die uitspraak met zaaknummer 200608741/1 is te vinden op deze site. Ook speelden gewijzigde regelgeving, technische eisen en voortschrijdend inzicht hierbij een rol. Het nieuwe bestemmingsplan maakt onder meer een parkeergarage aan de zuidzijde van de spoortunnel mogelijk. Deze garage komt in de plaats van parkeerplaatsen aan de rand van het park bij de woningen aan de Engelsestraat. Een omwonende is het daar niet mee eens. Volgens hem zal de parkeergarage niet helemaal onder de grond kunnen worden gebouwd, maar minimaal 1,65 meter boven het maaiveld uitkomen. Hierdoor komt de groenstrook in de buurt van zijn huis in de verdrukking. Bovendien verdwijnen er parkeerplaatsen in de straat en zal hij een parkeerplek moeten huren in die garage, terwijl anderen voor minder geld een parkeervergunning kunnen krijgen om op de openbare weg te parkeren, aldus de omwonende. De Raad van State heeft de zaak op 23 maart jl. op zitting behandeld.
9. 201008134/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 27 april 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Tracéwet
inhoudsindicatie:

(Tracébesluit over Rijksweg 74 in Limburg) Uitspraak over het tracébesluit Rijksweg 74 dat de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat heeft vastgesteld. Het tracébesluit maakt de aanleg mogelijk van een 1,8 kilometer lange snelweg als verbinding van de A73 naar de Duitse Bundesautobahn 61 (kortweg BAB61). De minister heeft in het besluit gekozen voor de zogenoemde Plateauvariant. In deze variant sluit de Rijksweg 74 ten zuidwesten van Venlo aan op de A73 en loopt deze min of meer rechtstreeks door tot de aansluiting op BAB61. Hij probeert hiermee de verkeersoverlast in Venlo te verminderen en het Nederlandse en Duitse hoofdwegennet beter op elkaar te laten aansluiten. Zowel de A73 als deze variant van Rijksweg 74 lopen door Tegelen, Venlo-Zuid en Blerick. Volgens de minister krijgt de rijksweg een belangrijke functie als achterlandverbinding tussen de Randstad en de belangrijkste industriegebieden van Duitsland. Onder meer de stichting Geen Twee Snelwegen en een aantal inwoners van Venlo en Tegelen zijn in beroep gekomen tegen het besluit. Zij vinden dat de minister had moeten kiezen voor een andere variant: de Klagenfurtvariant. In deze variant sluit Rijksweg 74 ten noordoosten van Venlo aan op de A67 en loopt de rijksweg vervolgens in een boog om Venlo heen om aan te sluiten op de BAB61. De stichting en de inwoners vrezen dat bij de nu gekozen Plateauvariant de kwaliteit van de leefomgeving achteruit gaat door de hoeveelheid verkeer die dagelijks door die plaatsen rijdt. Zij zijn verder bang dat het verkeer zorgt voor geluidsoverlast en dat de gezondheid van de inwoners risico loopt door de uitlaatgassen en door het vervoer van gevaarlijke stoffen. Ook medisch centrum VieCuri en Fun Forest zijn in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Stichting VieCuri, die een ziekenhuis exploiteert op ongeveer 300 meter afstand van de A73, verwacht een toename van het vervoer van gevaarlijke stoffen over de A74, waardoor er grotere risico's zouden ontstaan voor het ziekenhuis. Fun Forest exploiteert een klimpark in Tegelen in de buurt van het tracé. Fun Forest wil zo veel mogelijk bomen behouden in de omgeving van het klimpark en vreest voor toename van de geluidsoverlast door de rijksweg. De Raad van State heeft de zaak op 24 februari jl. op zitting behandeld.
10. 201008171/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 27 april 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Wet openbaarheid van bestuur
inhoudsindicatie:

(Weigering door minister om suïcideverslag openbaar te maken) Uitspraak over de weigering door de minister van VWS van het verzoek van een echtpaar uit Veldhoven om inzage te krijgen in het verslag dat stichting De Gelderse Roos heeft opgesteld naar aanleiding van de suïcide van hun dochter. De Gelderse Roos is een psychiatrische instelling in Wolfheze waar de dochter onder behandeling was. Ze benam zich enkele jaren geleden van het leven. De minister had aanvankelijk inzage in het suïcideverslag willen geven aan de ouders, maar is daarop teruggekomen omdat er bij diverse zorginstellingen onrust was ontstaan dat met de openbaarmaking de vertrouwensrelatie tussen de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de beroepsgroep onder druk zou komen te staan. De ouders willen echter weten waarom hun dochter suïcide heeft gepleegd. De rechtbank in Den Bosch heeft in juli 2010 een eerder beroep van de ouders tegen het besluit van de minister gegrond verklaard. De rechtbank overwoog dat zorginstellingen mogelijk terughoudender zullen worden met het verstrekken van informatie, maar vond dat dit niet opwoog tegen het belang van de openbaarmaking van het verslag. De rechtbank heeft de minister dan ook opgedragen een nieuwe beslissing te nemen over deze kwestie. De minister en de stichting zijn het hier niet mee eens en zijn in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat de rechtbank de belangen verkeerd heeft gewogen. De Raad van State heeft de zaak op 7 februari jl. op zitting behandeld. pagina: 1 2 rss feeds disclaimer links sitemap the council of state le conseil d'état der staatsrat