Gemeente Cromstrijen


Rapportage gezondheidsklachten na brand Moerdijk (26-04-2011)

Op woensdag 5 januari 2011 ontstond rond 14.30 uur een brand bij het bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk. In opdracht van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant hebben de GGD'en West-Brabant en Zuid-Holland Zuid en het Bureau Gezondheid, Milieu en Veiligheid de gezondheidsklachten en bezorgdheid van betrokkenen bij de brand actief gevolgd.

Mensen met gezondheidsklachten en -zorgen zijn na de brand bij Chemie-Pack opgeroepen om een screeningsvragenlijst in te vullen. De rapportage van de GGD'en geeft antwoord op de vragen omtrent de omvang, aard en ernst van de gemelde gezondheidsklachten en of er op basis van de resultaten aanleiding is tot verder onderzoek.

Samengevat is de conclusie dat de gezondheidseffecten van de brand meevallen en dat een beperkt aantal bewoners, hulpverleners en medewerkers zich gemeld heeft met (tijdelijke) gezondheidsklachten. De meldingen betroffen vooral uitingen van bezorgdheid en irritatie van de bovenste luchtwegen. De GGD ziet op basis van de aantallen en het soort klachten geen aanleiding voor verder gezondheidsonderzoek onder burgers.