Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - dinsdag 26 april 2011

Bezuinigingen Amersfoort: vertrouwen op de kracht van de stad

Een meer bescheiden rol voor de overheid, niet doen wat inwoners of andere partijen ook zelf kunnen doen, investeren in mensen en minder in gebouwen, vernieuwen, uitgaan van wat mensen kunnen en niet van hun beperkingen, behouden van de kwaliteiten van de stad en kiezen voor duurzame oplossingen. Dat zijn de richtingen in de bezuinigingsvoorstellen die het college van burgemeester en wethouders van Amersfoort voorlegt aan de gemeenteraad. De bezuinigingsopgave van 20 miljoen euro is een zware maar noodzakelijke opgave voor de stad.

Amersfoort vertrouwt op de kracht van de stad en garandeert tegelijkertijd steun aan degenen die dat echt nodig hebben. Er is gekeken naar de samenhang tussen de voorstellen om ongewenste effecten te voorkomen. Als er sprake is van ongewenste stapeling van effecten, wordt een individueel vangnet geboden.

De leidende principes
Het college vindt de gepresenteerde bezuinigingsvoorstellen afgewogen en verantwoord. In gesprekken met inwoners, instellingen en bedrijven zijn veel ideeën opgehaald. Het college heeft uiteindelijk een afweging gemaakt en het is aan de raad om de keuzes te maken. Niet iedereen zal tevreden worden gesteld. Sommige van deze keuzes zullen inwoners merken in hun leefomgeving of in hun portemonnee.

Een bezuinigingsopgave van deze omvang is vooral ook mogelijk door te vernieuwen. Door te zoeken naar andere manieren van werken en naar alternatieven kan een deel van de bezuinigingsopgave van 20 miljoen euro worden uitgevoerd. Zo wordt schoolzwemmen weliswaar afgeschaft, maar wordt nu een alternatief geboden door zwemgym in te voeren.

Bij de keuze voor de bezuinigingsmaatregelen zijn alle beleidsterreinen van de gemeente betrokken. Daarbij is zorgvuldig gekeken naar de samenhang tussen de maatregelen. Door sommige functies te combineren, kon een bezuiniging worden ingeboekt. Er worden twee wijkbibliotheken gesloten, maar tegelijk wordt geïnvesteerd in 16 schoolbibliotheken en in de nieuwe hoofdbibliotheek in het Eemhuis.

Ondanks het fikse bedrag van 20 miljoen euro, is het college met de voorgestelde bezuinigingsmaatregelen ervan overtuigd de kwaliteiten van de stad zoveel mogelijk te kunnen behouden en soms zelfs versterken. Daar is rekening mee gehouden bij bezuinigingen op bijvoorbeeld het beheer van de stad: wel heel en veilig, maar minder schoon.

Om te zorgen dat Amersfoort ook in de toekomst een vitale en duurzame stad is, is in het coalitieakkoord afgesproken eenmalig te investeren in een groen Beekdal, verbetering van de bereikbaarheid, een sterke economie en het programma duurzaamheid.

Het gesprek met de stad
Voor de zoektocht naar bezuinigingsvoorstellen heeft de gemeenteraad in de Nota bezuinigingskader de zoekrichtingen vastgesteld. Veel van de gemeentelijke taken worden samen met andere partijen uitgevoerd of zelfs helemaal uitbesteed. Met deze partners is uitvoerig besproken welke mogelijkheden er zijn voor bezuiniging, efficiency en vernieuwing. Wethouder Hans Buijtelaar van financiën: 'De berichten over de bezuinigingen kwamen als een schok voor veel instellingen in de stad. De noodzaak werd tegelijk ook onderkend. We hebben als college veel waardering voor de bereidheid van de instellingen om samen met de gemeente te zoeken naar de beste oplossingen. Dankzij de kennis en ervaring van de mensen in de stad zijn we tot de bezuinigingsvoorstellen gekomen.' Inwoners, instellingen en partners van de gemeente konden hun ideeën en suggesties op verschillende manieren aandragen. Bijvoorbeeld via een stadsbrede bijeenkomst, de digitale ideeënbus en gesprekken met (wijk)wethouders. Dit heeft veel suggesties opgeleverd, waarvan de meeste goed aansluiten bij de visie van de gemeenteraad, zoals vastgelegd in de Nota Bezuinigingskader.

De bezuinigingsopgave
Een bezuiniging van 20 miljoen euro is nodig voor een financieel gezonde gemeente. Deze bezuinigingsnoodzaak is vastgelegd in het coalitieakkoord dat de gemeenteraad in 2010 heeft vastgesteld. Het bedrag komt voort uit een korting op het Gemeentefonds, een toename van sociale uitkeringen, een renteverlies op de grondexploitaties en enkele andere risicoposten. 14 miljoen euro van de opgave wordt bezuinigd op taken en activiteiten in de stad. 6 miljoen euro wordt bezuinigd op de gemeentelijke organisatie.

Vervolg
Op 10 mei zijn hoorzittingen bij de raad. Inwoners, instellingen en andere belanghebbenden kunnen de raad dan toespreken over de bezuinigingsvoorstellen. Op 17 mei worden de bezuinigingsvoorstellen besproken in De Ronde. Op 24 mei zijn de algemene beschouwingen in de gemeenteraad en op 31 mei wordt een besluit genomen over de bezuinigingen. Het college blijft in gesprek met de stad over de bezuinigingen. Uiteraard via de reguliere overleggen, adviesraden, samenwerkingsafspraken en ontmoetingen, maar ook op andere manieren. Ook in de wijken worden de gesprekken voortgezet. Instellingen en inwoners uit de wijken krijgen weer de mogelijkheid om hun wijkwethouder uit te nodigen voor een gesprek over de bezuinigingen. De komende maanden worden de vastgestelde bezuinigingsvoorstellen verder uitgewerkt en in de begroting van 2012-2015 opgenomen. Deze begroting wordt in het najaar door het college aan de raad gepresenteerd en vervolgens vastgesteld.

De bezuinigingsvoorstellen staan op de website www.amersfoort.nl/bezuinigingen.

Noot voor de redactie,