Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam

Amsterdam, 26 april 2011

SCHAARSTE TOPPRODUCT DEBET AAN LAGER BELEGGINGSVOLUME IN EERSTE KWARTAAL


. Totaal beleggingsvolume in eerste kwartaal van 2011 uitgekomen op iets minder dan EUR 1 miljard. In het eerste kwartaal van 2010 lag het totale volume op EUR 1,2 miljard.
. De marktdynamiek werd nagenoeg in zijn geheel bepaald door topproduct. Schaarsheid van dit product is met name debet aan het lagere beleggingsvolume.
. In 2011 zal naar verwachting het totale beleggingsvolume iets lager zijn dan in 2010, aangezien ook het aanbod van secundair product dit jaar nog verder zal toenemen.

Het totale beleggingsvolume in commercieel vastgoed is in het eerste kwartaal van dit jaar uitgekomen op EUR 986 miljoen. Dit is lager dan de EUR 1,2 miljard welke in het eerste kwartaal van 2010 geregistreerd werd. Het totale beleggingsvolume van dit kwartaal ligt nog steeds wel fors boven het cijfer van 2009 toen het totaalvolume op circa EUR 400 miljoen bleef steken.

Het totale beleggingsvolume van dit kwartaal is niet alleen lager dan die van het eerste kwartaal van 2010 maar ook lager dan de kwartaalgemiddelden van de afgelopen twee jaar welke rond de EUR 1,1 miljard lagen. Dit lagere totaalvolume is met name te wijten aan het gebrek aan topproduct (langjarig verhuurd aan solvabele huurder op een aantrekkelijke locatie) en niet zozeer vanwege verminderde interesse onder beleggers.

In het afgelopen kwartaal werden twaalf transacties boven EUR 20 miljoen geregistreerd met een totaalvolume van EUR 587 miljoen. Dit is lager dan de zestien transacties boven EUR 20 miljoen welke in het eerste kwartaal van 2010 werden geregistreerd. Een algemene deler bij al deze transacties is dat het product op een toplocatie is gelegen dan wel langjarig verhuurd is. De marktdynamiek voor secundair product blijft laag.

Beleggingsvolume in kantoren gestegen dankzij verkoop van enkele grootschalige objecten Het totale beleggingsvolume in kantoren is met iets meer dan EUR 400 miljoen het hoogste van alle sectoren. In het begin van dit jaar werd de verkoop van enkele grootschalige kantoorobjecten in de Randstad geregistreerd. Deze individuele transacties hadden een grote impact op het totale beleggingsvolume. De karakteristieken van deze grootschalige kantoorobjecten zijn: langjarig verhuurd aan solvabele huurder, gelegen op toplocatie in een grote stad en veelal een landmark building.

Na een forse daling van circa veertig tot zestig basispunten in 2010 zijn de top aanvangsrendementen in het eerste kwartaal van 2011 gestabiliseerd. De top aanvangsrendementen werden tot nog toe in Amsterdam en Den Haag gerealiseerd en liggen momenteel rond 6,05-6,10% (k.k.).

Kwartaalvolume winkelvastgoed lager, winkelcentra onverminderd populaire asset class In totaal is in het eerste kwartaal van 2011 voor EUR 306 miljoen in winkelvastgoed belegd. Dit is een daling vergeleken met het eerste kwartaal van 2010 toen de portefeuilleverkoop van Unibail-Rodamco aan Wereldhave een grote impact op het totaalvolume had. In het afgelopen kwartaal is voor bijna EUR 200 miljoen in winkelcentra geïnvesteerd. Naast enkele grootschalige transacties zijn er ook meerdere buurt- en wijkwinkelcentra verspreid over het hele land verkocht. Winkelvastgoed was in de tweede helft van 2009 de eerste asset class waarin de top aanvangsrendementen een compressie toonden. Deze daling zette zich vervolgens binnen alle winkelvastgoedsegmenten in 2010 voort. In het eerste kwartaal van 2011 liggen de top aanvangsrendementen in de belangrijkste hoofdwinkelstraten op een actueel niveau van 4,70%-5,10% (k.k.).

Hoog beleggingsvolume bedrijfsruimte dankzij verkoop van twee logistieke portefeuilles In totaal is in het eerste kwartaal van 2011 voor iets meer dan EUR 275 miljoen in bedrijfsruimte belegd. Dit is het hoogste kwartaalvolume sinds het derde kwartaal van 2008. De verkoop van twee logistieke portefeuilles van in totaal EUR 199 miljoen stuwde dit totaalvolume omhoog. Vanuit beleggers is er sprake van een toegenomen interesse in langjarig verhuurd logistiek vastgoed maar het aanbod hiervan blijft beperkt. Sinds het einde van 2010 is de vraag van logistieke dienstverleners naar nieuwbouw wel licht herstellende. Sinds het einde van 2009 stonden de top aanvangsrendementen van bedrijfsruimte onder een lichte neerwaartse druk. De compressie van de top aanvangsrendementen bleef in deze sector echter wel achter vergeleken met de andere commerciële vastgoedsectoren. Op de logistieke hotspots van Amsterdam via Rotterdam naar Venlo staan de top aanvangsrendementen op een actueel niveau van 7,70%-8,00% (k.k.).

In 2011 zal het aanbod van secundair product nog verder toenemen De verwachting is dat het totale beleggingsvolume in 2011 iets achter blijft op het totale beleggingsvolume van EUR 5,151 miljard in 2010. Net als in 2010 vindt de marktdynamiek nagenoeg in zijn geheel in topproduct plaats. Voor 2011 is voldoende aanbod van topproduct een van de succesfactoren om het beleggingsvolume op peil te houden. Hoewel het aanbod van topproduct in 2011 beperkt zal zijn, zal het aanbod van secundair product naar verwachting toenemen. Dit aanbod zal in toenemende mate uit gedwongen verkopen bestaan aangezien de bereidheid onder beleggers om secundair product te herfinancieren beperkt is. Dit inzicht wordt ook onder buitenlandse financiers van Nederlands product steeds groter. Deze partijen zijn zich de afgelopen maanden in toenemende mate in de Nederlandse markt gaan verdiepen.

/EINDE BERICHT



Ingezonden persbericht