Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - dinsdag 26 april 2011

Andere locatie voor opvang dak- en thuislozen noodzakelijk

Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om het geplande zorgcentrum voor alcoholverslaafden niet meer aan de Leusderweg te bouwen. Door de noodzakelijke forse bezuinigingen op daklozenopvang blijkt nieuwbouw aan de Leusderweg niet meer haalbaar. Tevens stelt het college voor om de geplande permanente dagopvang aan de Kleine Haag niet te realiseren, maar dagopvang en nachtopvang voor dak- en thuislozen naast het zorgcentrum in te richten. In het vandaag vastgestelde voorstel aan de gemeenteraad wordt het Oliemolenkwartier genoemd als in principe geschikte locatie voor deze voorzieningen.

Gemeente Amersfoort vindt het belangrijk dat er adequate opvang is voor Amersfoorters die dak- of thuisloos zijn. Het doel hiervan is om hen de kans te geven te reïntegreren in de samenleving. De afgelopen jaren zijn hiervoor verschillende opvangvoorzieningen gerealiseerd en het beleid blijkt succesvol: cliënten leven gezonder en herstellen beter, waardoor zij sneller uitstromen uit de zorg en de stad minder overlast bezorgen. Door huidige ontwikkelingen, zoals de bezuinigingen en wijzigingen in de landelijke co-financiering, is de gemeente genoodzaakt om de effectieve maatschappelijke opvang op een meer sobere manier vorm te geven. Daarnaast leert de ervaring van de afgelopen jaren dat tijdelijke en flexibele bouw beter past bij de steeds veranderende vraag en samenstelling van de doelgroepen. Sobere, doelmatige en flexibele opvang kan gerealiseerd worden op de in principe geschikte locatie in het Oliemolenkwartier.

Permanente voorzieningen aan Leusderweg en Kleine Haag niet langer haalbaar Tot voor kort leek nieuwbouw voor het zorgcentrum voor alcoholisten aan de Leusderweg betaalbaar met behulp van co-financiering van het rijk via de AWBZ. Recente wijzigingen in de landelijke financiering zet dit echter onder druk. Ook de noodzakelijke gemeentelijke bezuinigingen dwingen tot het realiseren van soberder en goedkopere gebouwen.

De dak- en thuislozen zonder dominante verslavingsproblematiek kunnen op dit moment terecht in de tijdelijke dagopvang aan het Smallepad en de nachtopvang aan de Arnhemseweg. Op termijn zou de dagopvang verhuizen naar de Kleine Haag. Gezien de bezuinigingen stelt het college nu voor de dagopvang, samen met de nachtopvang, op dezelfde locatie te realiseren als het zorgcentrum. Door het samenvoegen van dag- en nachtopvang op één locatie ontstaan schaalvoordelen. De dag- en nachtopvang en het zorgcentrum voor alcoholisten worden zodanig gevestigd dat de verschillende doelgroepen nog steeds gescheiden worden opgevangen en specifieke zorg krijgen.

Kennis van de stad benutten
Bij het zoeken naar een andere locatie is het college uitgegaan van de lijst aan locaties en de zogenoemde toetsingspunten die in 2008 zijn gehanteerd bij de zoektocht naar opvanglocaties voor dak- en thuislozen. Aan de destijds gebruikte toetsingspunten zijn de nieuwe vereisten 'lage kosten' en 'mogelijkheid tot flexibele bouw' toegevoegd. Op basis van deze eisen voldoet het Oliemolenkwartier in principe als geschikte locatie. Op deze plek is het mogelijk om een goedkopere, sobere en flexibele voorziening op een beheersbare manier in te passen in de omgeving.

Het college van B&W stelt voor om de kennis van de stad te benutten en inwoners van Amersfoort de gelegenheid te geven om andere mogelijke locaties aan te dragen waar de opvangvoorzieningen gerealiseerd kunnen worden. De aangedragen locaties zullen worden getoetst op geschiktheid met behulp van de toetsingspunten en randvoorwaarden.

Vervolg
Het voorstel van het college wordt naar verwachting besproken in de Ronde van de gemeenteraad van 10 mei.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort