VAR GRIJPT BEIDE HOOFDPRIJZEN BIJ AFTRAP DUITS F3

Van Amersfoort Racing is racejaargang 2011 gestart met een dubbele zege. Tijdens het openingsweekeinde van de ATS F3 Cup op Oschersleben won de Huizense succesformatie beide races met Richie Stanaway. De de Nieuw-Zeelandse rookie gaat riant aan leiding in de stand om het internationaal Duits F3-kampioenschap.

Bovenop de klinkende zeges knalde Hannes van Asseldonk als F3-rookie naar de pole position voor de tweede race van het weekeinde. VAR-teamgenoot Richie Stanaway volgde op plaats twee, terwijl Jeroen Mul, ook al een rookie, zich op P7 nestelde. "We vonden een vrije baan voor Hannes. Hij buitte het voordeel volledig uit met een pole in zijn eerste F3-raceweekeinde", zag teameigenaar Frits van Amersfoort.

In die wedstrijd kende Hannes van Asseldonk een goede start, maar moest door een te vroege schakelactie na de eerste bocht genoegen nemen met plaats drie. Richie Stanaway bouwde vooraan gestaag aan een voorsprong. Ook Jeroen Mul won vanaf P7 enkele plaatsen bij de start. Hannes van Asseldonk werd in de tweede ronde slachtoffer van een mislukte uitremactie van Tom Blomqvist. Het leverde de VAR-coureur een kromme achtervleugel en een gebroken voorvleugel op. Met de lastig te besturen F3 zakte Van Asseldonk terug naar p10 om zich uiteindelijk op plaats 8 nog in de punten te rijden.

Jeroen Mul rukte kortstondig op naar plaats drie, maar viel na een kort uitstapje naast de baan uit met een technisch defect. "Of het één met het ander te maken heeft, gaan we uitzoeken. Het is in ieder geval vervelend voor Jeroen, want er lagen zeker kansen voor hem." Ook een safetycar situatie na 13 ronden bracht de hegemonie van Richie Stanaway niet aan het wankelen. Na de herstart ging de Kiwi weer foutloos voorop. In de 4.20 minuten die resteerden tot de vlag sloeg Stanaway in zijn Dallara powered by Volkswagen een gat van 3,3 seconden. Zijn tweede zege van het weekeinde was een feit.

Een dag eerder pakte de Formule ADAC-kampioen van 2010 vanuit tweede positie de kop om in 22 ronden de concurrentie op 10,4 seconden te rijden. Een indrukwekkend optreden voor een nieuwkomer in de Formule 3. "Ik heb genoten van zijn rijden", vertelt Frits van Amersfoort. "Racen is gesneden koek voor Richie. Hij won beide races en reed twee keer de snelste raceronde. Kwalificeren is nog een ander verhaal. Hij moet meer doceren, maar daar gaan we mee aan het werk."

Hannes van Asseldonk startte vanaf plaats vijf en finishte op die positie en pakte zo in zijn allereerste race direct punten. "Hannes heeft dit weekeinde laten zien dat hij ook in de wedstrijden bij de besten hoort." Jeroen Mul finishte de openingsrace op plaats. De rookie uit Badhoevedorp zette een zesde trainingstijd op de klok, maar werd vijf plaatsen teruggezet na te hard rijden onder geel in de vrije training. Frits van Amersfoort: "Helaas heeft dat akkefietje het hele weekeinde voor Jeroen bepaalt. En dat is jammer, want donderdag tijdens de trainingen was hij sterk bezig."

Zowel in het overall kampioenschap als de Rookie-cup gaat Richie Stanaway riant aan de leiding met 22 punten, acht meer dan de nummers twee. Hannes van Asseldonk staat zevende overall en derde bij de nieuwkomers. In de Sonax Rookie Pokal vinden we Jeroen Mul terug op plaats zeven. "Met twee zeges en een pole kan ik niet anders dan tevreden zijn. Toch zit het me niet lekker dat Jeroen niet uit de verf is gekomen."

Het volgende raceweekeinde in de ATS Formel 3 Cup is 6 en 7 mei op Spa-Francorchamps.