Gemeente Aalsmeer

Stichting Vluchtelingenwerk Amstelland

College bezoekt Stichting Vluchtelingenwerk Amstelland

19 april is het college van de Gemeente Aalsmeer op bezoek geweest bij Stichting Vluchtelingenwerk Amstelland (SVA) die sinds kort gevestigd is Bouwerij 95 in Amstelveen. SVA geeft begeleiding aan vluchtelingen in Aalsmeer, Amstelveen, Duivendrecht, Ouderkerk a/d Amstel en Uithoorn.

Na een rondleiding door het pand kreeg het college uitleg over de werkzaamheden van SVA. De stichting heeft twee hoofdtaken. Ten eerste verzorgen de vrijwilligers de eerste opvang en de introductie van de vluchtelingen op de dag dat zij aankomen in Aalsmeer en vervolgens geven zij ondersteuning bij het inburgeringsproces. Ten tweede geeft SVA hulp bij lees- en spreekvaardigheid in de Nederlandse taal (taalcoaching).

SVA is een stichting die werkt met 4 betaalde werknemers, 19 vrijwilligers en 45 taalcoaches. Vrijwilligers Coby Verweij en Sylvia de Bies vertellen gepassioneerd over hun werk. Sylvia is al 17 jaar vrijwilliger bij SVA en straalt als ze over haar vrijwilligerswerk vertelt. `Wanneer vluchtelingen in de gemeente aankomen, moet er heel wat geregeld worden, zoals huisvesting, financiën en verzekeringen. Omdat de vluchtelingen dan nog niet genoeg kennis hebben van Nederland en de Nederlandse taal regelen wij dit voor ze. Het is echt maatwerk wat we leveren. Iedere vluchteling heeft zijn eigen verhaal en andere ondersteuning nodig'.
Verantwoordelijk wethouder Ad Verburg spreek zijn grote waardering uit voor SVA en de alle vrijwilligers die er werken. `Mijn complimenten voor het goede werk wat SVA verzet met relatief weinig middelen'.

Taalcoach iets voor u?

SVA is nog steeds op zoek naar vrijwillige taalcoaches. De coaches worden geworven, gematched en begeleid door Joy Buswell en Lydia Vastmans. `Iedereen die twee uur in de week over heeft om zijn medemens te helpen met zich in het Nederlands uit te drukken bijvoorbeeld in de winkel of in de bibliotheek kan zich opgeven als vrijwillige taalcoach. Hiervoor is dus geen specifieke taalkennis nodig.' zegt Joy. Iedereen die interesse heeft kan contact opnemen met SVA tel. 020 - 6464745 of e-mail taalcoach@vwamstelland.nl

bezoek SVA 19 april 2011